Залата на славата на рокендрола отстрани от борда съоснователя си Ян Уенър след обидни коментари

Ян Уенър, съосновател на сп. „Rolling Stone“ и на Залата на славата на рокендрола, беше отстранен от борда на директорите на фондацията на залата, след като направи обидни коментари за чернокожи и за жени музиканти. Той се извини в рамките на няколко часа, предаде БТА.

„Ян Уенър беше отстранен от борда на директорите на фондация „Зала на славата на рокендрола“, съобщиха от Залата в събота, ден след като коментарите на Уенър бяха публикувани в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Уенър предизвика истинска буря, правейки реклама на новата си книга „Майсторите“ („The Masters“), която съдържа интервюта с музикантите Боб Дилън, Джери Гарсия, Мик Джагър, Джон Ленън, Брус Спрингстийн, Пийт Таунсенд и Боно от U2.

Криси Хайнд обяви, че Залата на Славата „няма нищо общо с рокендрола“

Запитан защо не е интервюирал жени или чернокожи музиканти, Уенър отговаря: „Не става дума за това, че те са нечленоразделни, макар че, пробвайте да проведете дълбок разговор с жени като Грейс Слик или Джанис Джоплин. Хайде де, опитайте! Знаете ли, Джони (Мичъл) не беше философ на рокендрола. Според мен тя не издържа на този тест“.

„От чернокожите изпълнители – знаете, Стиви Уондър, гений, добре… Когато обаче използвате толкова широк термин като „майстори“, той трябва да се изпълва със съдържание. Може би Марвин Гей или Къртис Мейфийлд? Искам да кажа, че тези хора просто не се изразяваха на такова ниво“, каза Уенър.

RATM ще бъдат приети в Залата на славата на Рока, Maiden и Soundgarden – не

Късно в събота Уенър се извини чрез своя издател „Литъл, Браун енд кампъни“, като каза: „В интервюто си за „Ню Йорк таймс“ направих коментари, които омаловажиха приноса, гения и влиянието на чернокожите и на жените изпълнители, и се извинявам от все сърце за тези забележки“. Той добави: „Напълно разбирам скандалния характер и лошия подбор на моите думи, за което се извинявам и приемам последствията“.

Уенър е съосновател на списание „Rolling Stone“ през 1967 и е бил негов редактор или редакционен директор до 2019. Той също така е съосновател на Залата на славата на рокендрола, създадена през 1987.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.