Виж пълното видео и текст на интервюто на Краси Москов с Shirley Manson от Garbage

Меломаните у нас вече броят дните до фестивала Hills of Rock 2019. Между на 28 и 30 юни на сцената като хедлайнъри ще стъпят Whitesnake, Disturbed и Garbage – различни като стил, история и звучене, но всички с история и дълбока следа в музиката.

Краси Москов имаше възможността да поговори с фронтдамата на Garbage, Shirley Manson. Изминалите години са донесли мъдрост, но не и примирение на шотландската певица и тя е все така неукротима, пряма и непосредствена.

Здравей, Shirley, как си?
Добре съм, благодаря.

Готова ли си за натоварения концертен график това лято?
Не мисля, че някога си наистина готов за лятно турне, но се вълнувам. Всъщност, след няколко часа трябва да хванем самолета, но съм изпълнена с вълнение и малко трепет.

Не представяте нов албум. Доколкото знам, турнето „20 Years Paranoid“ трябва вече да е приключило. Дава ли ви това възможност да свирите каквото искате?
Да, така е и е много забавно. Както правилно отбеляза, последното турне, което направихме беше „20 Years Paranoid“ и за него имаше определен сетлист, докато тази година свирим песни от всичките ни албуми. Признавам, че сетлистът е доста силен. Дори не трябваше да тръгваме на турне тази година, в момента работим по новия албум, но получихме предложения, на които нямаше как да откажем, така че спретнехме едно малко турне.

Трудно ли е да изберете кои песни да свирите и как взимате окончателното решение?
В голяма степен зависи от настроението. Късметлии сме, че имаме голяма дискография, заедно сме вече 25 години, имаме богат каталог от песни, от който да избираме. Някои песни просто се вписват по-добре от други за конкретни момент. Песните, които решаваме да пеем, грубо казано, сами си проправят път в сетлиста. Казваме си: „О, този път трябва да изсвирим тази песен, защото е много подходяща за определен случай“.

Формирането на Garbage винаги е било интересна тема за мен. Какво е за едно момиче от Шотландия да отиде в САЩ – по-скоро интересно ли беше или по-скоро трудно? Забелязвам, че си запазила шотландския си акцент, който аз много обичам.
(Смее се) Щяха да ме ступат у дома, ако не звучах като себе си. Когато се присъединих към групата, бяха гладна за успехи, амбициозна и не се замислях много-много за положението, в което се намирах, просто исках да се възползвам в най-голяма степен. Беше предизвикателство на моменти, но също и радостно, беше невероятно преживяване, но гледайки от дистанцията на времето, беше по-трудно, отколкото хората си представят. Беше трудно за мен, но също и полезно. Предизвикателството винаги е от полза за израстването на един човек, така че съм благодарна, че беше трудно. Но да, определено имаше и тежки моменти.

Как успяхте да избегнете гръндж звученето, особено предвид, че член на групата е един от най-големите гръндж продуценти?
Сигурно звучи иронично, но въпреки репутацията си, Буч всъщност харесва поп музика. В действителност аз съм човекът в групата, който най-много харесва гръндж. Той е голям почитател на поп песните. Всеки от нас е. Смятам, че беше съвсем естествено да правим тежка китарна музика, тук-там с елементи, повлияни от поп музиката. Концентрирахме се върху писането на песни и продължаваме да го правим. Мисля, че това, което привлече въображението на всички беше пулсът на грънджа, но с един бляскав, напредничав поп завършек. Беше направо като предзнаменование за развитието на поп музиката.

И забележителните текстове, за които ти си отговорна.
Понякога съм отговорна и за мелодиите в музиката ни. Не пиша просто текстовете, работя заедно с останалите, пишем по-голямата част от песните заедно.

В началото на 21 век, когато групата реши да си вземе почивка, ти призна, че почти не сте общували един с друг. Как успяхте да преодолеете този проблем? Как се възстановихте?
Ти си мислиш, че сме се възстановили (смее се). Когато решихме да си починем през 2005, защото имахме проблеми с общуването в групата, спряхме да правим музика за почти 5 години, което е дълго време. През този период всеки се занимаваше с различни неща, аз се снимах в голям телевизионен сериал в Щатите, много неща се случиха на всеки от нас, всички се променихме и израснахме като хора. Промениха се очакванията ни и разбирането за това какво имахме заедно. И когато всички се събрахме отново, мисля, че оценихме химията между нас и осъзнахме, че всичко останало е второстепенно. Тази химия ни е била подарена и ще сме глупаци, ако я пропилеем. Така че от този момент вече гледаме по друг начин на нещата. Имаме по-малко строги очаквания един към друг. Все още не общуваме както трябва, липсата на комуникация е удивителна, но изглежда това работи за нас. Това е странната динамика на Garbage.

Чувстваш ли се на място в групата сега?
Чувствам се привилегирована. За жена на моите години – 52 – да бъде в рок група, да прави албуми и да свири по невероятни фестивали из целия свят, разбирам, че съм една от малкото жени, които го правят и това е свързано с моята ангажираност в групата. Правим го заедно, не приемам за даденост тази привилегирована позиция. Чувствам еуфория през по-голямата част от времето, макар че не е било особено лесно да работя с по-възрастни мъже. Има определена динамика, която е създавала някои препятствия в живота ми, но също, както казах по-рано, е била полезна за мен.

Каза, че сте по средата в процеса на работата по новия албум. Колко песни имате?
О, Боже, не знам! Мисля, че имаме около 15. Импровизираме в студиото. Имаме около 30-на музикални идеи, които сме редуцирали до 15, които на свой ред ще редуцираме до 10 песни. Зависи, песните се раждат спонтанно по време на сесия и изведнъж имаш ново творение. Със сигурност имаме достатъчно материал, по който работим сериозно в студиото.

Garbage е независима група в момента. Възнамерявате ли да издадете новия албум отново през вашия собствен лейбъл?
Интересен въпрос. Имахме проблеми като независим лейбъл да се борим за разпространението през големите музикални лейбъли. Всичко се върти около разпространението. Когато си независим, се намираш в изключително неизгодно положение – това е нещо, което научихме по трудния начин през последните 6 години. Много компании изявиха желание да работят с нас, така че предстои да решим кой ще е най-правилният път за нас и за албума, като същевременно запазим колкото се може повече контрол.

Ето още един интересен въпрос. Garbage е създадена от големи, известни продуценти. Мислили ли сте да работите с външен продуцент по някой албум, просто за да видите какво би се случило?
Всъщност вечесме работили с външен продуцент. През 2005, когато беше пикът на нашите дисфункционални отношения, работихме с Джон Кинг от The Dust Brothers и за съжаление, беше истинска катастрофа (смее се). Аз нямам какво да спечеля, ако не привлечем външен продуцент, но има трима души до мен, които се смятат за продуценти, така че тяхната нагласа за работа с външен продуцент е много различна от моята. Мисля, че най-успешното ни творчество е когато сме били четиримата заедно, без външна намеса, и в крайна сметка това вероятно е най-добрият начин на работа за всички.

Какво всъщност стана с твоя соло албум, отказа ли се от него?
Напълно се отказах от идеята. Какво се случи всъщност – написах песни за албум заедно с Грег Кърстин, известният музикален продуцент, който тогава беше никому непознат и представих демо версиите на музикалната компания. Казах им: „Написала съм този албум, искам да запиша песните“ и от музикалната компания, с неизчерпаемата си мъдрост, заявиха: „Не знаем кой е Грег Кърстин. Не вярваме, че може да създаде хитове.“ (смее се) „Искаме ти да имаш хитове, искаме да си успешна, мислим, че имаш потенциала да станеш огромна световна поп звезда и това не е бъдещото, което си представяме за теб“. Прибрах се вкъщи и просто зарязах музиката за известно време, защото бяха толкова ядосана. Вместо това, започнах да се снимам в един ТВ сериал. Междувременно Грег Кърстин се превърна в един от най-успешните продуценти за последното десетилетие (смее се). Идиотите в моята звукозаписна компания можеха да имат прекрасно продуциран албум от Грег Кърстин за 10 000 долара, но те решиха, че са по-наясно с нещата, така че… останалото,както се казва, е история (смее се).

Спомена твоята актьорска кариера, на заден план ли остава за момента?
Не мога да кажа, че имам актьорска кариера. Просто получих невероятна възможност да живея актьорския живот за година. Невероятно се наслаждавах, но беше трудно за мен. Не се бях занимавала с актьорска игра досега. Учех се в движение и в края на 16-ти епизод вече бях понаучила доста неща, но съм много далеч от талантлива актриса. Има толкова много невероятно талантливи хора, дори не бих посмяла да се нарека актриса. Знам много малко за уменията, за актьорското майсторство, просто съм благодарна, че получих възможността да пробвам.

Но поне си опитала.
Да.

След успешна кариера на певица, и след като си разбрала какво е да бъдеш актриса, има ли нещо друго, което би искала да пробваш в близкото бъдеще?
Да, аз продължавам да пробвам, продължавам да опитвам нови неща. Обичам да пиша. Обичам да изучавам хората и музиката и човечеството. Надявам се в бъдеще да мога да направя нещо хубаво с всички тези интереси. Опитвам се винаги да си държа учите и ушите отворени, да съм любопитна. Ако не го направиш, буксуваш в начина на мислене, и когато това стане, преставаш да се учиш, а когато престанеш да учиш, все едно си умрял. Искам да се заставя да опитвам нови неща.

Това е страхотно. В моите тийнейджърски години почти всяко момиче, което познавах, искаше да бъде Шърли Менсън. Срещала ли си момиче в съвременния шоубизнес, което да ти напомня на теб? Бих казал Скай Ферейра – защото тя пее и играе също като теб, изглежда толкова свободна и независима. Ти как мислиш?
Има много жени, с които се отъждествявам, в които виждам нюанси на това, което някога бях самата аз. Мисля, че Били Айлиш е продукт на школата на Garbage, това за мен изглежда очевидно. Идентифицирам се със Скай, с Лили Алън, когато се появи. Има много жени, които усещам, че имат моя бекграунд. Но за щастие, от всеки човек има само по един. Всеки артист има индивидуална гледна точка, свой път. Въпреки че понякога се случва да има прилики между артистите, те никога не са едно към едно.

Има ли някоя песен от цялото творчество на Garbage, която смяташ за изцяло автобиографична по отношение на текста?
О, Боже, почти всички! Наскоро прочетох един невероятен цитат на Артър Милър по отношение на творчеството – „Трябва да се опитваш да казваш истината за твоя живот, само тогава ще намериш автентичност“. Мисля, че особено за музиката, колкото по-лична я правиш, толкова по-уникална става песента. А колкото по-уникална е една песен, тя се превръща в универсална истина.

За финал – ще направите ли добро шоу в Пловдив? Сериозно те питам.
Първо, много сме развълнувани. Срам ме е да си призная, че не бях чувала за Пловдив, когато ни казаха, че ще имаме концерт. Потърсих в интернет и бях шокирана да открия какво бижу е този невероятно красив град, част от културното наследство на ЮНЕСКО. Много се вълнуваме, за нас е чест да получим тази възможност и ще дадем най-доброто от себе си. Ние винаги се раздаваме за феновете ни. Да почетем хората, които са ни дали възможност да дойдем в различни страни и да видим места, които обикновено никога не бихме могли да посетим. Отнасяме се много сериозно към нашата кариера и се превърнахме в доста добра група на живо. Не сме лъжица за всяка уста, не всеки би ни харесал, но сме уверени, че когато се качим на сцената, ще направим доста добро шоу, което може да се мери с останалите. Правим го вече доста време и сме научили много кои са елементите на доброто шоу и как да направим връзка с публиката. Така че винаги искаме да покажем най-доброто от себе си, намерението ни винаги е да направим най-доброто възможно шоу. За съжаление, не всичко, което се случва, зависи от нас. Публиката има важна роля в нашите изпълнения. Не мисля, че феновете го разбират. Не мисля, че някой идва с идеята, че е част от изпълнението, но публиката играе огромна роля за това как ще протече един концерт.

Интервю на Краси Москов
юни 2019

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.