Уникални китари се продадоха за над 5 милиона долара на търг

Уникална селекция от китари, ползвани от музикални величия като The Edge (U2), Amy Winehouse и Eric Clapton, бяха продадени на търг този уикенд за обща сума от над 5 милиона американски долара. Доста солено и напълно заслужено.

Събитието бе озаглавено “Julien’s Auctions’ Icons & Idols: Rock N’ Roll и по време на него бяха показани много редки и ценни предмети и вещи, съобщава Rolling Stone. Така например най-скъпата вещ се оказа акустичната китара на Eric Clapton, с която той е свирил по време на престоя си в американо-британската блус и рок банда Derek & The Dominoes (1970-1971). Тя бе закупена за скромните 625 000 долара. Друг страхотен инструмент е електрическия Gibson на The Edge, който той използва по време на турнето “The Joshua Tree” от 1987 година. Китарата достигна цена от 437 500 долара. Китарата, ползвана от фронтмена Bono за същото турне, се продаде доста “по-евтино” – 115 000 долара.

Голям интерес предизвика Fender Stratocaster-ът на покойната Amy Winehouse, която тя обичаше да използва на сцената и която можем да видим във видеото на “Take The Box”. Инструментът достигна стойност от 153 000 долара.

Един от любимите инструменти на David Gilmour (Pink Floyd) също достигна космическа стойност. Той е използван при записването на албума “A Momentary Lapse Of Reason” (1987) и се продаде за 200 000 долара.

Недоумение предизвика липсата на някои предварително обявени предмети, които в крайна сметка не бяха изложени. Така например не видяхме картини от Kurt Cobain (Nirvana), нямаше ги и писаните на ръка текстове на Robert Plant (Led Zeppelin) за химна “Kashmir”. От аукционната къща не дадоха обяснение защо тези и някои други предмети липсваха. Това е втори път в рамките на месец, в който се продават предмети на Amy Winehouse на търг. Наскоро бе продадена роклята от последното й изпълнение за сумата от 243 000 долара.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.