Учени кръстиха фосил на 469 милиона години на Tony Iommi

Екип от обичащи метъла скандинавски (че какви други!) учени-палеонтолози са кръстили новооткрит фосил на 469 милиона години на името на китариста на Black Sabbath, Tony Iommi.

Новият вид кондонт (вкаменелости, наподобяващи шипове, гребени или зъби) – Drepanoistodus Iommii – е открит от датско-шведския екип в западна Русия. Ръководителят на екипа Mats E. Eriksson коментира: “Имам доста сериозна история на комбиниране на палеонтологията с тежката музика (изразена във фосили, наречени на имената на Lemmy Kilmister, Alex Webster и King Diamond, но също и през пътуващата изложба Rock Fossils, научно-популярни книги и дори „палео-метъл“ записи), така че не беше трудно да ми хрумне това име.“

„Tony Iommi беше начело на списъка ми с хора, които исках да почета по този начин. За огромно мое удоволствие, моите колеги и съавтори също бяха ентусиазирани от предложението ми. Така че сега Tony Iommi също е обезсмъртен в научната литература, посредством страхотния представител Drepanoistodus Iommii“, казва той.

И продължава: “Възложих на легендарния „хеви метъл художник“ Joe Petagno – с когото сме работили няколко пъти в миналото – да нарисува картина в чест на събитието. Харесвам произведението, което той нарича „Tony Iommi призовава свръхестествен гигантски кондонт“.

Колегата му, палеонтологът Anders Lindskog добавя: „Скалите, от които взехме проби по стръмното поречие на руската река, може да изглеждат като нищо особено за незапознатите, но се оказаха златна жила за нас, феновете на фосилите.“

Междувременно живият и съществуващ в наше време Iommi е един от китаристите, включени в работата по предстоящия албум на Оzzy Osbourne, заедно с Eric Clapton и Jeff Beck.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.