Свилен (Остава): Приемам се сериозно, работя здраво, ставам по-добър

Фронтменът на Остава Свилен Ноев беше гост на Елена Розберг и Z-Rock по повод новото видео към песента им “Сателит“, както и във връзка с последните им концерти на открито тази година. Въпросните са в Пловдив (16.09), Русе (17.09) и София (02.10).  

Интервюто със Свилен започна лежерно (но впоследствие стана доста по-сериозно) и в началото темата бяха новите татуировки на вокалиста на групата. Като фен на рисунките по тялото Свилен призова всички татуирани хора да дойдат на оставащите им концерти от лятното турне. Елена Розберг пък припомни, че този уикенд в НДК ще се проведе осмото издание на Tattoo Expo.

Малко след това разговорът се насочи към основната тема днес – страхотното ново видео към песента “Сателит“ от последния студиен албум на групата (“Кислород). Може да видите видеоклипа тук:

Свилен: Ами тове е Жоро Манов (режисьор на видеото). Малко пънкарски действа – като нас.” Според него се е получило нещо като късометражен филм. Самият Георги Манов е споделил, че има нужда да направи нещо различно и да се разнообрази от множеството реклами, върхи които работи. Съответно групата му е гласувала пълно доверие и той е имал творческата свобода да избере актьорите, местата на които да снима, цялостната визия и цветова гама. Всички идеи вътре са негови. Самият Манов е и художник и е взаимствал похвати от големи художници и автори за снимките. Елена се пошегува, че върху новия им видеоклип някой студент може да напише магистърска теза, в която да направи подробен разбор на културните препратки в него. Свилен спомена, че във видеото има страшни образи и препратки и отличи човекът, който стои над водата“. Според фронтмена на Остава основната идея във видеоклипа е, че главната актриса вижда вътрешния свят на всеки, който погледне. Съответно някои неща са много страшни, а някои са много хубави.

Сателит” e част от последния албум на групата. Свирят я всеки път на своите концерти. Много отдавна са искали тя да е сингъл и просто сега й е дошло времето. Музикантите пускат и радио версия, защото оригиналът е над 5 минути.

Постепенно разговорът съвсем естествено се насочи към предстоящите концерти на групата до края на лятото. Свилен за пореден път покани хората в Пловдив и Русе на концертите им на 16 и 17 септември. В Пловдив отдавна имаме силна Z-Rock общност, но в Русе все още радиото няма ефирно излъчване. Въпреки това Ели Розберг не пропусна да отбележи, че там много хора ни слушат онлайн и редовно участват в игрите ни. Свилен си припомни изданието на Реките на града“ от миналата година в Русе и каза, че е било чудесно изживяване. Той се надява хората да  дойдат да ги гледат на живо. На оставащите концерти Остава ще свирят поне 5-6 парчета от новия албум и после хитовете на групата от последните 30 години.

Свилен Ноев сподели, че е останал очарован от концерта на групата в Маймунарника. Пошегува се, че на него е имало около 1000 роднини на групата (в интернет върви някаква нелепица, че на концертите на Остава присъстват само роднините им). Като цяло бандата е имала чудесно и адски натоварено лято с много концерти. Някъде тук разговорът стана по-сериозен.

Свилен: „Много концерти, много бъхтене. Вече така го наричам. Кеф е да свириш на сцена – всичко друго е хамалогия. Шофиране, спане в скапани хотели, много хамалска работа.“

Все пак той сподели, че от време на време им помагат разни фирми, благодарни са и няма да се оплакват (Може да е много по-добре, но да не се оплакваме. Точно пък Остава.“). Фронтменът на една от най-успешните български групи сподели, че е щастлив от живота си и от няколко години се занимава единствено и само с музика. Посветил се е изцяло на това. Поради тази причина смята, че става по-добър като музикант и като професионалист и приема нещата максимално сериозно. Дори и на пръв поглед дребните работи – като това да си точен и да идваш винаги навреме за интервюта. Тук ще си позволим да го цитираме, защото следващите му думи бяха доста силни:

 „Това е голяма част от нашия живот. Образът ти да върви напред, без да се излага. Доста хора се изложиха това лято – с разни видеа, с пияни артисти и т.н. Трябва да се внимава. Другите, които не са Остава – обичат чашките и после да карат. Бъдете много внимателни. Хората във Фейсбук все по-лоши стават, на улицата също. Кенсъл културата само това чака. Нещо хубаво трябва да стане в България – не знам какво.

Музиката на Сателит“ e на Георги Георгиев (соло китара). Разработили са парчето заедно и са много доволни от крайния резултат. Свилен иска да събере сили и да започне работа по нови парчета, иска вече да влезе в студио, поуморил се е от концерти. Има идеи и за солов албум, защото някои парчета не стават за Остава”. В същото време той спомена, че никога няма да прецака” Остава, но вероятно има идеи за поне четири солови албума.

Момчетата от Остава ходят на различни концерти у нас и се опитват да бъдат връзка между поколенията. Например канят много млади групи да свирят с тях – Свилен конкретно спомена Innerglow. Той смята, че се правят много хубави неща в България и е чудесно, че повечето групи се опитват да помагат на младите. Страхотен минус в неговите очи е фактът, че поколението преди Остава не е направило въпросната връзка. По думите му феновете на Нова Генерация и Ревю е можело сега да бъдат и фенове на Остава. Като първенец в това отношение Ноев спомена Англия. В България отличи Кирил Маричков като широко скроен човек, който не спира да прави музика. Каза, че в някои отношения му напомня на великите Мик Джагър и Кийт Ричардс. Свилен покани всички хора да дойдат на оставащите им концерти. После влизаме в опушените клубове и продължаваме живота“.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.