Светът скърби за Tom Petty

Tom Petty почина в Калифорния на 66 години, потвърди изявление на семейството му.

Petty беше намерен в безсъзнание, без дихателна активност и с масивен инфаркт в дома му в Малибу рано сутринта в понеделник. Той веднага беше откаран в болницата, но така и не дойде в съзнание и почина по-късно същата вечер.

„Той почина спокойно в съня си, обграден от семейството, колегите от групата и приятелите си“, каза дългогодишният му мениджър Tony Dimitriades.

Роден в Гейнсвил, Флорида, на 20 октомври 1950, Petty има тежко детство, прекарано в бедност и тормоз от страна на алкохолизирания му баща. Животът му обаче се променя през 1961, когато среща Elvis Presley и се ръкува с него. „Това беше краят на каквато и да е друга дейност в живота ми, освен музиката“, беше казал той.

Petty беше известен като вокалист на Tom Petty and The Heartbreakers, създали рок класики като „American Girl“, „Breakdown“, „Free Fallin'“, „Learning to Fly“ и „Refugee“, неизменна част от плейлистата на всяко рок радио.

Petty беше и съосновател на супергрупата Traveling Wilburys през 80-те, в която участваха Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne и George Harrison. „Шокираща, смазваща новина“, каза Dylan пред Los Angeles Times. „За мен Tom беше изключителен. Великолепен изпълнител, пълен със светлина, прекрасен приятел. Никога няма да го забравя“. След като новината се потвърди официално, своята почит поднесоха десетки изпълнители и знаменитости, сред които сър Paul McCartney, Carole King, Brian Wilson, Cyndi Lauper, Bryan Adams, Kiefer Sutherland.

Petty беше и изключително успешен соло изпълнител, утвърждавайки се още през 1989 с албума си Full Moon Fever, част от който е и една от най-известните му песни, „Free Fallin'“, написана заедно с Jeff Lynne. През 2002 Petty беше въведен в Рок енд Рол Залата на Славата.

Petty изнесе последните си напълно разпродадени концерти преди броени дни, част от юбилейното му турне за 40 години на сцената. Миналия декември музикантът беше споделил пред сп. „Rolling Stone“: „Ще излъжа, ако кажа, че не си мисля това да е последния ми голям тур. Всички сме към края на 60-те си години. Имам внучка и искам да прекарвам колкото се може повече време с нея. Не искам да прекарам остатъка от живота си на път.“

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.