Sony Music купуват каталога на Queen за баснословна сума – абсолютен рекорд

Изданието Variety съобщава, че Sony Music са в процес на сключване на титанична сделка, с която ще придобият пълни музикални права над целия каталог на великите Queen. Сумата, която се споменава в материала, е…един милиард паунда. Умопомрачително число! Това ще превърне тази транзакция в най-голямата досега от този вид и направо ще удари в земята 500-те милиона долара, за които Шефа продаде каталога си (Брус Спрингстийн).

Сделката би следвало да включва всичко – всички песни на Quеen, всички авторски права – включително лога, видеоклипове, всякакъв мърчъндайз, всякакви издателски и бизнес възможности. Единственият приход, който ще продължи да отива при музикантите, е този от живите концерти, които правят с Адам Ламбърт. Впрочем, този приход не е никак малък. Смятаме, че сър Браян Мей и Роджър Тейлър доста добре са се позиционирали в тази сделка. Знаете, басистът Джон Дийкън прекрати музикалната си кариера, защото смята, че никой и нищо не може да замени великия Фреди Меркюри (разбира се, той остава част от групата по отношение на авторските права и сделката със Sony).

Variety информират, че сделката се усложнява от факта, че Disney Music Group притежават правата върху музиката на Queen в Северна Америка. Организацията купи тези права още в началото на този век.

При всички положения сделката е рекордна – най-голямата досега. Sony Music са в серия, след като по-рано тази година закупиха 50% от правата за музикалния каталог на Майкъл Джексън. Смята се, че за тази сделка са платили поне 600 милиона долара.

Queen са велика група, чието творчество се простира върху 5 десетилетия. Влиянието им в рок музиката е безпрецедентно. Фреди Меркюри е считан за един от най-великите фронтмени в историята на рок музиката. Групата има тонове награди и милиони фенове по света. Притежават седем Iver Novello награди. MTV ги обявиха за глобални икони. Три техни песни са поместени в Залата на славата на наградите Грами. Имат продадени стотици милиони албуми по света. Queen са национално богатство за Великобритания. Фреди Меркюри е световно богатство и културен феномен. Някои от най-големите им хитове са: „We Will Rock You“„We Are The Champions“„Don’t Stop Me Now“„Radio Ga Ga“„Somebody To Love“„Bohemian Rhapsody“.

Симеон Чешмеджиев

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.