Ще излезе записаният през 90-те и неиздаден досега гръндж албум на… Марая Кери

През 90-те Марая Кери записва алтърнатив рок/гръндж албум, за абсолютен ужас на лейбъла си. И сега ще го издаде.

Записан тайно през 1995, албумът е определян като „непочтителен, суров и забързан“ – и сега оригиналните миксове, които навремето лейбълът директно погребва, са в ръцете ѝ.

Ето какви подробности разкрива сп. „Rolling Stone“: по онова време поп и R&B звездата работи с група, наречена Eel Tree (по-късно преименувана на Chick). Вдъхновена от групи и изпълнители като Hole, Аланис Морисет и Veruca Salt, Марая „официално“ работела по петия си студиен албум, Daydream. След полунощ обаче започвала работата по звукозаписните сесии за „тайния“ албум, на чиито песни тя е съавтор – с изключение на кавъра на Cheap Trick, „Surrender“.

„Изследвах музикалния си обхват, но също таа бях пълна с гняв“, коментира тя в мемоара си от 2020 „The Meaning Of Mariah Carey“. „За мен винаги е било предизвикателство да призная и изразя гнева си. Личният ми живот се задушаваше по време на записите на Daydream и отчаяно ми трябваше отдушник.“

„Заигравах се с онзи леко гръндж, леко пънк стил, в който творяха белите певици, популярни по онова време“, добавя тя. „Знаете ги, които изглеждаха толкова безгрижни към чувствата и имиджа си. Те можеха да са гневни, мрачни и небрежни, със стари обувки и намачкани фусти, с неподдържани вежди, докато всяко движение, което правех аз, трябваше да е шлифовано и пресметнато до крайност. Исках да се откъсна на свобода, да избягам, да изразя нещастието си – но и да се позабавлявам.“

Смехът обаче секва, когато новината за албума достига до шефа на лейбъла на Кери Sony Music – и неин съпруг – Томи Мотола. Изпълнителните директори без увъртания уведомили Кери, че компанията няма да издаде тавата в оригиналната ѝ форма, с аргумента, че подобно звучене на албума – „непочтителен, суров и забързан“ – ще съсипе имиджа ѝ.

Като компромис, Кери убеждава своята приятелка Клариса Дейн да презапише вокалите на всяка песен, заравяйки собствените си вокали дълбоко в микса. Записът, озаглавен Someone’s Ugly Daughter и издаден на името на Chick, излиза без много шум през Epic/550 Records, без името на Кери да се споменава изобщо. Два от синглите, „Malibu“ и „Demented“, се радват на скромен успех, след което албумът е заметен под килима. Ето как е звучал, ако сте любопитни:

В интервю през 2020 Кери признава: „Навлякох си много неприятности, когато записвах алтернативния си албум, защото тогава всичко до последния детайл се контролираше от лейбъла.“

Сега обаче тя признава пред Rolling Stone, че най-сетне се е добрала до оригиналния микс на албума – и най-сетне ще го издаде в оригиналния му вид.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.