Шангри Ла в Z-Rock: “Музиката си е същата, ако има какво да кажеш – хората ще го оценят”

Групата Шангри Ла се завръща след дългогодишно отсъствие със силно ново парче. Става дума за “Озирис“, за което вече си говорихме. По този повод двама от музикантите бяха на гости на Z-Rock и Елена Розберг днес, за да разкажат повече за новата си музика. Оказва се, че такава има много, вероятно “достатъчна и за троен албум“.

На гости в предаването Голия обяд“ дойдоха фронтменът и вокалист на групата Ивайло Александров и Милен Петров (китара). Останалите членове на Шангри Ла са басистът Хихи (Християн Геращенко) и Алекс/Сашо Ничев на барабаните.

Още в началото на разговора стана ясно, че момчетата се чувстват удовлетворени от новото парче Озирис“ и смятат, че то е достойно да ги представи в моментната им светлина, след дълго отсъствие. “Вече сме по-спокойни, защото направихме нещо, което наистина ни харесва.“

Иначе Шангри Ла са стара банда, която е създадена от студенти още през 90-те години на миналия век. Наследник на групата “Sad Toy Killer”. Имат доста големи хитове като Исках Да Те Имам“ и Както Никога Преди“. Около 2010 г. формацията прекъсна активно участие в музикалния пейзаж на България.

Според Иво Александров групата се допълва идеално като характери: “Имаме мечтатели, имаме прагматици.“ Така заедно вървят напред. Записват в собствената си “акустична бърлога“ и могат да се похвалят с това, че съседите знаят всичките им нови песни. Оказва се, че никога не са спирали да свирят през годините. Просто са направили голяма пауза. (Ние като фенове на Tool разбираме добре това и не драматизираме особено.) Съответно групата през годините е натрупала много нова и качествена музика и парчето Озирис“ e само част от нея. Много важна част обаче. Защо?

Защото на практика представя новото звучене на Шангри Ла, сегашния им стил. Те държат на него и твърдят, че той не е толкова различен от старата им музика. Другата причина е, че групата си няма директор, всеки допринася наравно с другите и за да се случи нещо, е необходим пълен консенсус. Съответно Озирис“ e парче, което всички безапелационно харесват и са решили, че то ги представя най-добре десетина + години по-късно.

Нека отново си припомним Озирис“:

Изборът на име не е особено логичен на пръв поглед, но всъщност пасва идеално. От една страна името на египетското божество не се споменава никъде директно в парчето. От друга в припева Иво пее: Озааааарииии” и съответно доста го доближава. По-скоро ползват смисъла зад името – Озирис е краят и началото, бог на подземното царство, но и бог на плодородието. Има много препратки, но основната е за края като начало и за новото начало. Казано иначе – “нямаше ни дълго време, но отново сме тук.” Други препратки са различните загуби през годините (загубили са музикалния си продуцент, фундаментална част от дебютния има албум Някой те обича“), което е оказало влияние за дългото им отсъствие.

Още малко за новата песен на групата. Текстът е основно на Алекс Мичев и отчасти на Милен Петров. Основата на песента чисто като мелодия отново тръгва от Алекс, който е много голям фен на Бийтълс. Вероятно поради тази причина Елена Розберг откри препратки към песента “Lucy In The Sky With Diamonds” на The Beatles в нея, което изненада приятно музикантите в студиото.  Други стилови влияния категорично са U2 и Muse.

По всеобщо мнение Озирис“ ще e много трудна за свирене на живо песен, но вероятно ще се опитат да я свирят, сигурно с помощта на семпли. Иво Александров разкри, че на места има по шест китари в парчето, въпреки че може би не си личи. Той благодари на музикалния продуцент на парчето – Калоян Димитров от група Али. Именно Калоян е отговорен за чудесното звучене на песента.

Видеото е също впечатляващо. Оператор е Димитър Кючуков. Режисьор е самият Иво Александров. Пушенето в клипа е препратка към старите им видеа когато още не бяхме в ЕС“. Софийските кадри и различни импресии са дело на Димитър Кючуков. Голяма част от видеоклипа е заснета в хале край гара Яна. Техни приятели са им помогнали и са приветствали идеята. Може би за това в песента има толкова много настроение.

В същото време Шангри Ла казват, че се завръщат без претенции. “Ние не сме някаква голяма група като Guns N’ Roses нали.“ В същото време обаче музикантите твърдят, че отново искат да са на голямата сцена и да радват хората с музиката си.

Елена попита как ги променя модерния свят, в който живеем? Иво: Ами не ни променя много. Вижте, музиката е една и съща през годините. Важното е да имаш какво да кажеш. Ако то има смисъл – хората ще го оценят!“

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.