ONE DAY LESS: Харесваме як и див рок енд рол, но не обичаме рамките и етикетите

Мишер (вокали) и Михаил Михайлов (китара) от ONE DAY LESS дойдоха по-рано днес в студиото на Z-Rock, за да представят дебютния си сингъл „Humanity“.

От младата инди-рок банда липсваха Стоян Дойчев (бас) и Михаил Гълъбов (барабани). Разбира се, фокус на разговора беше музиката, но нямаше как Елена Розберг да не попита откъде Мишер (изписва се MISSHER) се е сдобила с този псевдоним. „Това ми остана още от времето с балет „Нова“, бяха танцьорка там“, каза вокалистката. „Правех един пърформанс като Шер, ама изцяло – външност, репертоар, всичко, и от там започнаха да ми викат Мише-Шер, Ми-Шер и така си остана“. Като всеки с нетрадиционно име, е чувала какви ли не негови вариации – Мишел, Мисхер, Мисхър, смее се Мишер.

Име на група се избира трудно и на ONE DAY LESS не им е било по-лесно. „Стоян го предложи“, припомни си Мишо. „Искахме да звучи по-„сиятълски“, по-рок енд рол. Обмисляхме и други идеи, но все се оказваше, че някой вече се казва така. А това име е уникално, проверили сме“, смеят се и двамата.

Дебютното им парче дава заявка за определено звучене, но доколко е представително? „Звученето ни е резултат на вдъхновението от банди, които слушаме и обичаме от деца, но през личната ни ONE DAY LESS призма. Харесваме як и див рок енд рол, но не обичаме рамките и етикетите.“, категорична е Мишер. „Все още самите ние се ориентираме в звученето си, експериментираме и търсим себе си“, добавя Мишо.

Преди да се съберат в този състав, Стоян и двамата адаши са свирили заедно години наред – като различни формации, дори и само инструментални, когато са нямали вокал. „Бяхме много отчаяни“, признава Мишо, а Мишер емоционално го прекъсва: „А мен си ме представете точно толкова отчаяна, в съвсем друг край на София, търсейки банда, с която да пея.“ Явно им е било писано да я намерят, защото с мъжки вокалисти не се е получавала спойката. „Опитахме кастинг с мъжки вокал – не стана“, продължава Мишо. „Една вечер Стоян ми се обажда – беше се запознал с Мишер.“

Вокалистката допълва: „Предната ми група беше много яка, но в един момент бяхме вече много хора, с различни вкусове и идеи. И Стоян ми се обади, чул, че правя трибюти на Nirvana, да ме пита дали ги правя все още, а аз му казвам „Остави тия трибюти, те са ясни. Кажи какво мислиш за авторска музика, това може ли?“ „Как да не може“, зарадвал се още повече той. И 10 дена по-късно ме викна при тях. Вечерта не можех да заспя, не можех да повярвам, че на тези години и в това време може да стане такова нещо.“

Бандата не губи време и започва да работи по съвместния материал – 5 песни са вече завършени, остава само да се запишат, работят по още няколко. Плановете са да имат издаден албум през 2022.

Няколко блиц-факта:
– бандата е имала едно участие на живо досега – в Русе. Но са готови за още и нямат търпение;
– идеята на дебютния им сингъл „Humanity“ е за разпада на ценностната система на човечеството като цяло;
– любимите фронтдами на Мишер са Shirley Manson (Garbage), Skin (Skunk Anansie) и Alanis Morissette;
– основен автор на повечето песни е Стоян;
– Мишер рисува много добре (и не е изключено да работи по бъдещите обложки на албумите им);
– Мишо е завършил Музикалната академия, специалност „Поп-джаз китара“;
– … макар че е планирал да бъде барабанист;
– сред любимите им български банди са Der Hunds и Me and My Devil.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.