Намерена е уникалната китара на Randy Bachman, изчезнала преди 45 години

Канадският рок музикант Randy Bachman обяви, че най-сетне е намерил уникалната си китара, открадната от него преди десетилетия. CNN съобщава, че инструментът, с който Bachman е написал великата песен “American Woman” (Lenny Kravitz й прави кавър, песента не е негова), както и “Takin’ Care of Business”, е открита изненадващо в Япония.

През 1976 г. Randy Bachman обяви, че е съкрушен, след като китарата модел 1957 Gretsch 6120 Chet Atkins е била открадната от хотел в Торонто. Част от мен умря в този ден, споделя 78-годишният музикант, свирил в  групите The Guess Who и Bachman-Turner Overdrive. По думите му тогава се е почувствал така, все едно е починал семейният домашен любимец. Китарата е имала изключителна сантиментална стойност за него. Оранжевият “Gretsch” е същият като китарите на неговите идоли Chet Atkins и Duane Eddy. Това е първата наистина скъпа и хубава китара, която е притежавал. Успял е да я закупи за 400 долара, когато е бил на 18 години, а парите е изкарал с много труд – разнасял е вестници, косил е ливади, мил е коли, гледал е малки деца…

Музикантът много пъти е разказвал тази история на своя Youtube канал, който развива заедно със сина си Tal Bachman (впрочем синът му също има голям хит зад гърба си – “She’s So High”). Невероятно, но китарата е открита от любопитен фен на Randy Bachman. Човекът се казва William Long. Той се е превърнал в своего рода интернет детектив, след като е трябвало да прекара дълго време вкъщи, заради световната пандемия. Така е започнал да търси в интернет снимки на всички оранжеви Gretsch китари, до  които е могъл да достигне. Впоследствие той ги е сравнявал с клип от песента на Bachman-Turner Overdrive “Lookin’ Out For #1“, който групата е изсвирила за холандска телевизия. Както може да видите от следната снимка, китарата е изключително специфична:

Long e разгледал стотици и хиляди снимки, но преди това е изучил оригиналът в огромни детайли (за целта е правил множество приближени кадри и е разглеждал отличителните белези по дървения корпус на китарата). Впоследствие той е преровил обяви от миналото за продажбата на подобна специфична китара на територията на Северна Америка, Австралия, Великобритания и Германия. В крайна сметка е успял да попадне на сигурна следа, която го отвежда в Япония. По-точно до бутиков магазин за рядки и ценни китари в Токио, който е продал инструмента на японския музикант Takeshi. Малко след това William Long се е натъкнал на този видеоклип с коледни песни на музиканта. Китарата се вижда съвсем ясно там:

Randy Bachman e бил шокиран, когато Long най-сетне се е свързал с него. Последвала е Zoom среща с Takeshi и случаят има щастлива развръзка. Изглежда, че инструментът е откраднат от човек, който разбира от китараи, защото според Bachman тя e отлично запазена. Всичко е добре, когато свършва добре. Сега остава само ЦРУ да наемат William Long на работа, човекът заслужава.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.