На 81 години почина легендата Дейвид Кросби

Фолк рок легендата Дейвид Кросби си отиде на 81-годишна възраст. Основателят на The Byrds и супергрупата Crosby, Stills & Nash (впоследствие Crosby, Stills, Nash & Young) е починал след дълго боледуване. Жена му съобщи неприятната новина.

„С голяма тъга ви съобщавам, че нашият обичан Бил Кросби си отиде. Той бе обгръден от съпругата си и негов духовен спътник Джен и сина му Джанго. Въпреки че той вече не е сред нас, неговата човечност и нежна душа, ще продължат да ни напътстват и вдъхновяват. Наследството му ще пребъде през неговата легендарна музика. Мир, любов и хармония на всички, които Дейвид е успял да докосне. Ще ни липсва ужасно.“

Кариерата на Дейвид Кросби продължи феноменалните 60 години. Калифорниецът е написал песни, които са се превърнали в културни еталони за повече от три поколения. При това не само като солов артист, но и като основател на The Byrds в средата на 60-те години на миналия век (психеделичен рок, фолк рок) и супергрупите Crosby, Stills & Nash (носители на Грами за “Най-добра нова група“ през 1969 г.) и по-късно Crosby, Stills, Nash & Young. През годините Дейвид Кросби си е партнирал с много големи имена в рок музиката, но най-големите са: Джони Мичел, Джеймс Тейлър, Дейвид Гилмор (Pink Floyd), Фил Колинс, Елтън Джон и Карол Кинг.

Фолк рок пионерът е приет в Залата на славата на авторите на песни през 2009 година. В продължение на десетки години той изпълнява ролята на своеобразен морален компас на обществото. Много от песните му засягат важни социални проблеми като “Almost Cut My Hair” (Почти си отрязах косата) и “Wooden Ships” (Дървени кораби). Голяма част от приходите от концерти е дарявал за социални каузи. Дейвид Кросби има неповторим усет към това да улавя духа на времето. Свирил е на изключително големи събития: фестивалите Уудсток и Монтерей поп, както и на концерта Altamont Free. През 2019 г. режисьорът Камерън Кроу направи документален филм за него: “David Crosby: Remember My Name” (Запомнете името ми: Дейвид Кросби). Поклон пред паметта му.

 

Симеон Чешмеджиев

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.