Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple с участието на Брус Дикинсън, Джон О’Хара, Таня О’Калахан, Кайтнер З Дока, Бернхард Велц и Cantus Firmus Orchestra с диригент Пол Ман

Z-Rock и CANTUS FIRMUS представят уникално рок събитие с музиката на Джон Лорд и Deep Purple, обяви току-що в ефира на Z-Rock барабанистът Бернхард Велц в „Голият обяд“ с Елена Розберг.

Концертът с участието на фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън, рок група и Симфоничния оркестър на CANTUS FIRMUS ще празнува приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор. Известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми, съосновател на групата Deep Purple, Джон Лорд оставя свой отпечатък и с участието си във Whitesnake, Paice Ashton Lord, The Artwoods и The Flower Pot Men. Маестрото е приет посмъртно в Залата на славата на рокендрола на 8 април 2016 г. като член на Deep Purple.

На 18 март 2023 г. на сцената в зала 1 на НДК ще излязат Брус Дикинсън (Iron Maiden) – вокал, Таня О’Калахан (Whitesnake) – бас, Джон О’Хара (Jethro Tull) – клавишни, Кайтнер Сет Дока (Ian Paice Band) – китара, и на барабаните – Бернхард Велц (Ian Paice).

Концертът с музиката на Джон Лорд и Deep Purple ще бъде под диригентската палка на маестро Пол Ман, който е бил близък приятел на Лорд и е дирижирал Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул. Този път Пол Ман ще дирижира симфоничния оркестър на CANTUS FIRMUS.

Самият Брус Дикинсън споделя, че още от тийнейджър е огромен почитател на Deep Purple. Той е приятел с музикантите от групата, а с Джон Лорд обсъждат съвместни музикални идеи: „Джон беше прекрасен джентълмен и ние бяхме близки приятели. Имахме всякакви луди планове, включително да тръгна на турне с него, да пея песни на Deep Purple с оркестър… Но неговата смърт сложи край на всичко. Много ми липсва. Той беше прекрасен човек“.

Бернхард Велц се запознава с Джон Лорд през 2004 покрай Иън Пейс, припомни си барабанистът. Имали са идеи да напарвят това шоу и то ва се случва през 2009 в Швейцария. Малко по-късно обаче Джон Лорд си отива, но приятелите му решават да запазят музиката и завета му живи, и сега ще изнесат 10 шоута в Европа и Южна Америка.

Събирането на такъв разнороден и изключително ангажиран екип не е лесна работа, признава Велц, който е и главен виновник да се случи шоуто, което ще гледаме идния март. Пробно събира всички миналата година в Унгария, за да види как ще се приеме от публиката и от самите музиканти. Залата обаче се разпродава напълно, а екипът се забавлява, както никога досега. Затова и решават да продължат с плановете.

Шареният състав на музикантите е абсолютно търсен ефект, увери Велц; същото важи и за човека, който ще дирижира всичко това – Пол Ман. Историята му с Deep Purple датира още от 1999, когато бандата пътува с оркестър на турне и им трябва диригент. Така се запознават с ман и през годините стават най-добри приятели, ангажирайки го неизменно както за концертните, така и за стидийните си записи. Нямаше начин дори да помислим за друг диригент, увери Берхнард.

Гласът и името на Брус са зрителски магнит, но истинската звезда е Джон Лорд, напомни Бернхард. Всеки от тях е там с единствената цел да вдъхне живот на великолепните произведения на Маестрото. Абсолютно всички останали сме гост-изпълнители в шоуто на Джон, каза без никаква преструвка и патос музикантът.

А шоуто ще бъде знаменито – два часа музикално пиршество, което (разбира се) първо ще включва 50-те минути на Кончертото за група и оркестър, последвано от малка пауза, след която ще има 2 песни на самия Брус Дикинсън, както и 7-8 песни на Deep Purple. Но за България, която Велц нарича абсолютно искрено „моята втора родина“, са подготвили и специална изненада – българска фолклорна песен, която ще изпълнят с двама много известни български музиканти, чиито имена обаче засега остават тайна.

Бернхард беше донесъл няколко откъса, записани в Унгария миналата година и ги пусна, за да придобият слушателите идея какво ги чака идната пролет в Зала 1 на НДК. Нямаше как да не стане дума за пандемията, която постави две години пауза върху (наред с всичко останало) музикалния живот по света и зарадуи която плановете за този проект, готов още в края на 2019, са били безконечно отлагани. Сега обаче най-сетне ще ги видим в целия им блясък – и огромен състав. Как се случва изобщо всичко това, от организационна гледна точка, зачуди се Елена.

Изобщо не е лесно – не скри Велц. От една страна, имаш 90 човека оркестър, които просто няма как да пътуват с продукцията. Затова всяка дата е с различен оркестър, което е отделен слой в логистичния ад – трябва оркестър на нужното ниво да е свободен точно на определена дата (и за репетиции), трябва залата да може да побере всички и също да е свободна, планира се поне година напред, а на върха на всичко това са не повече от два дена, с които разполагат музикнатите от състава (всеки от тях – турираща звезда в своята си група, с подобаващо претрупан график), за да се сработят безукорно с 90 човека оркестър. И така всеки път, за всяка дата. Истината е, че само с музиканти от подобно изключително ниво това е изобщо възможно. И това, което обикновено е най-големият страх и проблем, сега дори не е трудност, дава пълен кредит на колегите си Велц.

Значи не допускат нито една грешка? Нищо подобно, смее се барабанистът. Има само един човек на сцената, който в Унгария не допусна нито една грешка – кийбордистът на Jethro Tull Джон О’Хара. Всички други сбъркахме тук и там. Но както е казал Ерик Клептън, не е страшно да бъркаш, стига да не се случва тъврде дълго, философски добави барабанистът.

Човекът, с когото се познават най-добре е Кайтнер Сет Дока. Запознахме се преди 20 години, когато и двамата се озовахме в една и съща известна австрийска банда, припомня си той. Оттогава са най-добри приятели и неизменно правят така, че да работят заедно – лпгато за записи или турне е нужен барабанист, Дока вика винаги Велц; когато пък продукциите, в които участва барабанистът се нуждаят от китарист, Бернхард ангажира винаги Кайтнер. Доверяваме се на сляпо един на друг на сцената, обяснява Велц, а това е жизненоважно в толкова сложна продукция.

Барабанистът напомни как се в влюбил в песента „Ерген деда“, която също ще изпълнят на сцената в София. Парчето е готово, записано е с Брус Дикинсън, Роджър Гловър и самият Велц на барабаните, и само чака да бъде пуснато. А това ще стане съвсем скоро, обеща той, със сигурност преди шоуто им в България.

ЕТО И КРАТКО ВИДЕО КАКВО МОЖЕ ДА ОЧАКВАТЕ

Винаги в епицентъра на най-горещите рок събития, Z-Rock е желан медиен партньор на най-големите фестивали у нас, между които са Midalidare, Hills Of Rock, Sofia Live Fest, Rebel. В ефира на радиото се излъчват лайф изпълнения и интервюта на емблематични български и световни рок легенди.

Z-Rock e и предпочитаната радиостанция в София според последните представителни извадки на GARB. Рок радиото се нарежда на първа позиция в столицата по слушаемост в категория 15-69 години, както и в сектора на средна дневна слушаемост в същата възрастова група.

Билетите за грандиозното събитие са в продажба от 15.11.2022г. на ticketsbg.com и на epaygo.bg. Цени на билетите – от 80 до 140 лв. Ограничен брой ВИП места по 200 лв. Деца до 7 г. влизат безплатно с придружител и без право на място.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.