Клаус Майне (Scorpions): Човечеството допуска едни и същи грешки

Фронтменът на немските хард рок легенди Scorpions Клаус Майне даде много любопитно интервю за известния френски фенклуб на групата – Crazyscorps. Една от основните теми в него беше тази за това откъде скорпионите черпят вдъхновение за текстовете в своите песни. По-конкретно в случая стана дума за парчето “When Tomorrow Comes” (Когато дойде утрешният ден), в което изглежда, че Майне всъщност е “сърдит на човечеството“. Той бе попитан директно от водещия дали смята, че цивилизацията ни върви към своя край и ето как отговори известния музикант:

“Когато човек вижда всичко, което се случва в света – с климатичните промени и всички тези конфликти около нас – от Близкия изток до Украйна и Русия, определено го хваща яд. Когато  настъпи краят на Студената война, сякаш изведнъж светът се отвори. Отвори се един прозорец, една възможност за мирно бъдеще. А към днешна дата изглежда, че нещата отиват точно в обратната посока. Като че ли всички ние се движим по ръба. И нашата песен просто изразява тези опасения. По принцип аз съм винаги много голям оптимист. И честно да ви кажа – не смятам, че това е краят на нашата цивилизация. В същото време обаче е дразнещо да виждаш как хората допускаме едни и същи грешки, отново и отново.

Клаус Майне не пропусна да отбележи факта, че той винаги е бил поддръжник на мира и текстовете в песните на Scorpions отразяват напълно това. Водещият го попита какво мисли за ситуацията днес и големият музикант отговори така:

“Буквално сме започнали да живеем ден за ден, твърде често виждаме ужасни новини по телевизията, всяка вечер има нещо ново от фронта в Украйна. Сякаш не знаем накъде да поемем оттук насетне. Смятам обаче, че вече преминахме през един много тъмен и мрачен сценарий. Става дума за последните две години и половина и периода на пандемия, в който изведнъж целият свят се затвори. Буквално не знаехме какво ни предстои, толкова много хора си отидоха. Мисля, че ние сме големи щастливци, че успяхме да използваме този ужасен период за да влезем в студиото и да създадем нещо ново. Наистина сме късметлии. Студиото се превърна за нас в един спасителен лагер. Живеехме си в нашия балон, докато навън светът изглеждаше много мрачен. Сега поне изглежда, че успяхме да се отървем от този проблем или най-малкото нещата са под контрол.

Последният студиен албум на Scorpions “Rock Believer” излезе през февруари 2022 г. Той е записан основно в студио Peppermint Park в родния град на бандата – Хановер. Миксиран е от инженера Майкъл Илберт в легендарното Hansa студио в Берлин.

Цялото интервю с Клаус Майне може да чуете тук:

 

Симеон Чешмеджиев 

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.