Guns N’ Roses на съд за нарушения на права, мениджърът им – за тормоз на работното място

Абсолютната мечта на всеки концертен фотограф е да стане тур фотограф за голяма група. Тази мечта обаче се превръща в кошмар за фотографката Катарина Бензова, ако се вярва на детайлите, посочени от нея в делото, заведено срещу групата.

Искът включва твърдения за нарушаване на авторските права и сексуален тормоз на работното място. Бензова твърди, че групата и техният мениджмънт, Team Brazil, са си присвоили правата върху значително количество от снимките ѝ, от което е последвало поредица неоторизирани употреби из социалните им медии. В иска се споменава не само нарушението на авторските права, но и работно място, „съвършено лишено от каквато и да е политика срещу сексуалния тормоз, наръчник или обучение срещу сексуалния тормоз, или отдел Човешки ресурси“, което оставило Бензова уязвуима за нежеланите аванси на мениджъра на Guns N’ Roses, Фернандо Лебейс.

Искът на Бензова идва след като самите Guns N’ Roses заведоха дело срещу нея на 24.10. В иска се казва: „Първоначално г-жа Бензова беше наета, за да осигурява фотографски услуги за Guns N’ Roses, през 2010. Тя работи с групата 12 години, през които ѝ е било заплащано и е била третирана изключително добре. Едва след като договорът Ц беше прекратен през 2022 тя опта да предяви претенции за собственост върху снимки, които договорът ѝ ясно показва, че принадлежат на групата. Групата приема подобни твърдения много сериозно, но доказателствата ясно маркират тези обвинения като категорична и безусловна лъжа. Този отговор идва от нея след като групата заведе дело срещу г-жа Бензова за фалшиви претенции за собственост над снимки на групата.“

Искът на Бензова, от своя страна, рисува картина на 12 години ангажимент като фрилансър, с акцент върху липсата на официален договор през значителни периоди. Тя твърди, че през тези периоди тя е била единствен собственик на снимките си и има регистрация със запазена марка върху продукта си. В същото това време обаче, продължава искът, групата и Team Brazil „безсрамно са комерсиализирали“ поне 145 от снимките ѝ без да имат оторизацията за това, което е резултирало в мащабно нарушение на авторските ѝ права. Тя иска още съдът да я постанови като „едноличен собственик“ на всички снимки, които е направила след 2010 – време, в което не е била подписала никакъв договор.

Бензова още твърди, че Guns N’ Roses и Team Brazil са придобили навика рутинно да нарушават правата ѝ (и на нейни колеги), добавяйки, че по собственото му признание, Лебейс „съзнателно и умишлено е нарушавал правата ѝ, заявявайки, че е знаел за това, но го е мързяло да добавя авторството ѝ“, а също и че е добавил как „не ѝ е нужно да го посочва, след като така или иначе всички знаят, че тя е фотографът на Guns N’ Roses.“

Добавяйки още по-мрачна краска към обвиненията си, Бензова твърди и че е имало смущаващи навици на сексуален тормоз от страна на Лебейс, вклюващи нежелани аванси, нецензурни съобщения и дори „опити насила да я принуди да го целува“. Бензова тврди, че нейното отхвърляне на авансите на Лебейс са резултирали в серия ответни удари, сред които финасови последствия – намаляване на заплащането ѝ, задържане на дължими суми – както и на понижения, като настаняването ѝ в по-евтини хортели и изискването да плаща за полети, коието Team Brazil се е бил съгласил първоначално да заплати.

Бензова обрисува портрет на токсична работна среда, в която всеки неин опит да отстои права си е бил посрещан с увъртания, „затъмняване“ (gaslighting) и психологическа манипулация.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.