Голяма чест и благородническа титла за Браян Мей

Китаристът на Queen Браян Мей вече официално е Сър Браян Мей, след като бе удостоен с тази най-висока чест от краля на Великобритания Чарлз III. Това се случи навръх Нова година. Легендарният музикант е включен в специалния списък на краля, който се обновява в края на всяка календарна година. В него се включват само изключителни индивиди, които имат особени заслуги за развитието на Великобритания. В случая с Браян Мей става дума за „заслуги към музиката и благотворителността“. 

До този момент Сър Браян Мей бе носител на втората най-престижна титла, след рицарското звание – C.B.E. (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) или Командир. Това се случи още през 2005 година. Сега официалната му титла става Сър Браян Харолд Мей CBE. Някъде там обаче трябва да добавим и “Доктор“, защото култовият музикант е също така доктор по Астрофизика. Жена му Анита Добсън вече може да се титулува Лейди Мей.

Ето какво каза по този повод китаристът на Queen:

„Щастлив и благодарен съм да получа тази чест. Ще гледам на рицарското звание не толкова като награда, колкото като задължение. Ще продължа да се боря за справедливост – да бъда глас за онези, които нямат глас. Ще се опитам да бъда достоен – като славните рицари от нашето минало.“

Ами то какво друго да каже човекът, това си е висша чест, а и сме сигурни, че в действителност ще продължи да бъде същият креативен и добър човек, какъвто винаги е бил.

В официалната грамота на крал Чарлз III се казва следното:

“Браян Мей е прочут музикант, автор на песни и съосновател на рок групата Queen. През 2020 г. той бе провъзгласен за ‘Най-великия китарист на всички времена’ от списание Total Guitar. Сетът на Queen по време на концерта Live Aid от 1985 г. e считан за най-великото живо изпълнение в историята. Той откри празненствата за Златния юбилей на кралица Елизабет II от покрива на Бъкингамския дворец през 2002 г. 20 години по-късно го направи отново за Платинения й юбилей. Също така той е доказан астрофизик, с когото НАСА работи и до днес.  През 2015 г. той съоснова ‘Деня на астероида’ за защита на Земята от астероидни удари. Продължава да работи в защита на дивите животни във Великобритания.“

Да, определено сър Браян Мей може да послужи за пример на мнозина. Нека носи новата си титла с чест дълги години.

 

Симеон Чешмеджиев

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.