Godsmack: „България е лидерът сред цялата европейска публика!“

В началото на месеца Елена Розберг пътува до Кьолн и малко преди първия концерт от европейското турне на групата в Кьолн успя да поговори със Съли Ърна, Роби Мерил, Тони Ромбола и Шенън Ларкин за новата музика, за хора и истории от миналото, за бъдещето, което ги очаква, плановете им след вероятно последния им албум, каузите, които ги вълнуват и равносметките, които са си направили.

Неслучайно Съли казва на Елена в интервюто „Ти си героят, който стои зад успеха на Godsmack в България и в тази част на света“. След вече дългогодишна приятелска връзка, е логично да са по-открити и свободни с нея, а ние имаме привилегията да сме свидетели на разговор повече като между приятели и по-малко като членове на една от най-големите и успешни рок банди в последните 30 години.

Момчетата открито споделиха с Елена кои са важните неща в живота им, какво са преосмислили, какви изводи са направили и как те самите виждат преломния етап, на който се намират – с усмивка, любов и нетърпение към това, което следва оттук нататък. Така ще четете разговора им и вие.

Здравейте, момчета! За мен е удовлствие и чест, че имам възможност да направя това интервю с всички ви за радио Z-Rock и за моя подкаст в Radiocast – „Елена Розберг представя: личности и страсти“! Бихте ли ми споделили коя е основната страст в момента на всеки един от вас?
Шанън: Моята страст е същата, каквото е била през всички тези години – музика. И за щастие още я практикувам всеки ден. Когато не се занимава с музика, се занимавам с костенурките, които имам – много са.
Съли: Най-големите ми страсти са храната, сексът и сънят.

В този ред?
Съли: Да. И дори не се опитвам да се фукам, в момента съм напълно искрен. Тези трите са на върха. Някои ще кажат „защо сексът не е първи?“ и аз бих казал – „не знам, просто много обичам храната“.
Тони: Моята страст е да отглеждам децата си. Живеем на плажа и обичам да сърфирам и да практикувам всякакъв други водни спортове. Просто да съм да навън. Обожавам да свиря на бас китара също.
Боби: Музиката и китарата.

Готино ли е да си член на Godsmack?
Тони: Fuck yeah!
Съли: Ехо! Добър ден!

Защо е така?
Съли: От всичко на света, с което можем да се занимаваме, ни се пада да свирим рок, така че за нас животът е страхотен. Късметлии сме, че все още сме приятели след толкова време. Някои от старите банди свирят заедно, но не са приятели.

Тоест се харесвате?
Съли: Обичаме се. Не можеш да прекараш 30 години с някого и да не изпитваш любов и уважение. Минали сме през много – караници, спорове, смях, сълзи. Това е най-дългата връзка на всеки от нас. Може би не за Тони, той е с жена си преди да се срещне с нас? Колко време преди това?
Тони: 7 години.
Съли: Тоест той е с най-дълга връзка.

Права ли съм да предположа, че отваряте нова глава от историята на Godsmack?
Съли: Да! В началото на работата по новия албум започнахме да обмисляме какви ще са текстовете на песните, каква ще е музиката. Този процес обикновено започва, или поне за мен е така, с някакъв стрес, че не зная каква да бъде лириката, не съм сигурен в музикалните идеи. Това е истинското начало на пътешествието, но в процеса на работа започнахме да осъзнаваме, че този албум има качествата на финален за кариерата ни.

Темата му е житейското пътуване на един човек, който открива любовта, губи любовта, осъзнава кои са истинските важни неща за него в живота – музикалната кариера, групата. Ако можех да се срещна и разговарям с моята по-млада версия, какви съвети бих си дал? Бих ли постъпил по същия начин? Бих ли се хвърлил с главата надолу, за да стигна до мястото, където се намираме с групата в момента? Така че историята в албума разказва за нашия път, моя и на момчетата от групата. Цялата история в албума е за това пътешествие.

Когато го завършихме записите, усетихме, че всъщност тази глава от живота ни е приключила – ние има 27 Топ 10 сингъла, 11 №1 песни, а и още хит-сингли предстоят да излязат от този албум, надявам се. Сега е време да постъпим по начин, който е отговорен спрямо феновете ни – по време на това турне да им изсвирим песните, които те са определили като най-добри през годините. Те са тези, които подкрепиха песните, които ние избрахме като сингли, тъкмо феновете ги направиха успешни и затова искат да ги слушат на живо. Това е нормалната логика – когато отиваш да слушаш любимата си банда, която има добра история, вероятно ще искаш да чуеш големите хитове, които знаеш и обичаш, и които са станали саундтрак на живота ти, а не сетлист от най-новите парчета, които не познаваш.

Тъкмо затова усетихме, че е дошъл моментът да затворим тази страница и да приключим с писането на нова музика и да отворим нова глава с турнето, по време на което ще свирим най-големите си хитове. Единственият проблем, е че в рамките на един концерт, обаче, няма достатъчно време да бъдат изсвирени 30 песни.

„Surrender“ е моментален хит. Аз ти споделих, че още от деня на премиерата я пускаме редовно по Z-Rock. Тя е нова, звучи свежо, но едновременно с това в нея се разпознава най-доброто от Godsmack.
Съли: Между другото, абсолютно същото каза Тони.

Парчето ни напомня за старите неща, но в същото време е модерна и адекватна към съвременните неща. Как е възможно да спрете да правите нова музика като все още сте пълни с вдъхновение и творчески идеи? Какво ще се случи с тази енергия? Предполагам, че имате на ум други планове.
Шенън: Ние го виждаме така – това е нашата награда за десетилетия усилен труд. Да се насладим на това, което сме постигнали. Да излезем пред феновете и да ги зарадваме максимално. Както стана дума по-рано. Ние имаме цяло богатство от музика. Както се казва, изкачихме планината, и само какво изкачване беше! Но чувстваме, че вече сме постигнали това, за което мечтаехме като деца. Сега се намираме на нашия връх и си задаваме въпроса – какво следва? Може би ще напишем книга, ще се снимаме в киното, ще рисуваме картини…
Съли: Или просто ще се наслаждаваме да свирим нашата музика, без да сме стресирани от неимоверно натоварен работен график. След три десетилетия заслужаваме да сме свободни от други ангажименти и просто да излезем на сцената и да свирим нашите парчета, без да трябва да промотираме нещо, да ни чакат записи в студиото и така нататък. За мен това е много уморително нещо.
Шенън: Да, така е. Всичко това е свързано с много стрес. Да трябва да отговоряш на изискванията на лейбъла, на мениджърите, всички тези очаквания. Въпросите „имате ли нещо ново“? Това го правихме в продължение на десетилетия. Сега просто си казваме – какво ще изсвирим? Нека да направим разбиващо шоу, да се забавляме, да зарадваме феновете.
Съли: И защо да не си го позволим? Нашите песни са издържали проверката на времето. Ние сме на сцената почти 30 години. Популярността ни не намалява. Феновете идват на нашите концерти. През годините винаги сме правили нещо специално, свързано с хитовете от различните албуми, които сме представяли. Например, когато бяхме на турнето на Awake, после със I Stand Alone, после със Speak, на следващия тур – Crying Like a Bitch. За такива хитове винаги сме подготвяли специално сценично шоу. Сега имаме възможността да направим цялото шоу едно специално преживяване. Тъкмо това ме вълнува много!

Колко трудно е да изберете песни за такова шоу, като се има предвид богата ви дискография? Спорите ли за избора?
Шенън: Както стана дума по-рано, на турне свирим парчетата, които феновете обичат. Това, което те искат да чуят.
Съли: Ние сме оставили феновете да изберат песните. На тях се дължи популярността на тези парчета. Те са свързани с тази музика. Няма да е справедливо към публиката да не свирим най-важните за тях песни. Тъкмо тяхната подкрепа и лоялност определя коя песен да стане хит. Техните музикални желания по радиото. Затова не се тревожим как да изберем парчета за сетлиста. Трудната част е как да изберем според конкретното място, кои 15 от нашите 30 топ хитове да изсвирим?

В новия сингъл „Surrender“ Съли пее „I really need a break!“ Възприемам това като послание, което надхвърля контекста на песента. Искате да си вземете почивка от какво? От какво имате нужда да си отдъхнете?
Съли: Аз лично имам нужда да си отдъхна от много неща, които се натрупаха. От връзки, от предизвикателствата в живота, от многото работа, от това да бъда Съли Ърна от Godsmack. На плещите ми лежеше голям товар. Мисля, че това се отнася за всеки един от нас по различен начин. Може би за Роби – ангажиментите около семейството, за Шенън с нещата, които прави в многобройни проекти и напрежението да балансира между всички тях. Знаеш ли, понякога просто става много натоварено в живота и се нуждаеш от почивка. Да, ти си права. Тази фраза в парчето носи много повече смисъл.

И слава Богу, че вие сте все още с безпокойни души и сърдити по някакъв начин… Поне така учесщам „Surrender“.
Съли: Не, аз не съм сърдит. Никак даже. Това е красотата на музиката – да може да хване емоцията и да я използва, за да лекува. Аз лично не съм бил гневен от много дълго време. Но благодарение на това, че когато в живота се изправим пред трудности: когато някой ти разбие сърцето, или работата ти идва в повече, или пък преживяваш криза в семейството, каквато и да е ситуацията, ние изливаме това в нашите песни. А аз като вокалист мога даже буквално мога да го изкрещя в парчетата!

Очаквам много хитове в новия ви албум. Кога планирате да излезе следващата песен?
Съли: Ще пуснем втория сингъл през февруари, заедно с целия албум. И искам да ти кажа – ако тази песен „Surrender“ ти харесва, почакай да чуеш следващата! Казвам ти, тя е моята любима песен от целия албум. И е огън! Само намеквам. Един тънък намек.

Корицата на сингъла е много филмова.
Съли: Благодаря ти!

Шенън, ти си на снимката, нали?
Шенън: Да, аз се снимах, махнах си тишърта. Аз съм много много слаб и кокалест. Като се роди идеята за визията, ме попитаха дали ще се съглася да позирам. Аз казах – да, защото, първо, си харесвам тялото. И идеята ми допадна. Така решихме да изглежда. Изтощен изпит мъж, паднал на колене, сниман в гръб, някъде в пустинята. Хората, обаче, като видяха снимката, полудяха. Какви ли не неща се изписаха в социалните мрежи! Ако всеки път, когато си взимаха си сбогом с мен, сякаш съм тръгнал да умирам или пък, когато някой напишеше „дайте на човека да изяде един чийзбургер“, вземах по долар, щях да съм вече милиардер. Аз се чувствам комфортно в кожата си. За мен беше чест да се снимам за корицата, много ми хареса оформлението, но като видях каква е реакцията на масата, просто не можах да повярвам.
Съли: Аз не чета никакви коментари в социалните мрежи.

Това въобще не трябва да се прави!
Съли: Много лошо ми въздействаше, докато четях някакви хейт постове, разваляше ми се настроението. И затова спрях въобще да чета коментари. Хората ми казват: „Страхотно интервю!“ А аз: „Не съм го чел, радвам се, че ви харесва.“
Шенън: В края на краищата, това, което искам да кажа е, че бял, черен, жълт, дебел, кльощав, висок, нисък – ние всички сме едно.

Ще има ли видео?
Съли: Обмисляме някакви идеи. Снимахме нещо, но имахме разни затруднения. Ще видим.

Хрумвала ли ви е идеята да си продадете каталога?
Съли: Не ми се обсъжда тази тема. Твърде е лична за нас. Дали ще го направим или не е информация, която не искаме да споделяме. Какво би станало ако затръбим – ние си продадохме каталога за 40 милиона долара! И веднага да се появи някой, който да изпищи – „Той ме изнасили! Искам 20 милиона долара!“

Напълно ви разбирам. Какво да предам на моите слушатели, защото наистина има големи очаквания от най-горещото рок шоу на сезона – концертът на Godsmack. Ще ни изсвирите ли и новото парче, наред с хитовете?
Съли: Нямам да разкривам всичко, но това, което е важно да знае българската публика, е че Godsmack идват отново, както сме го правили и както винаги ще го правим, защото наистина вярваме, че България е лидерът сред цялата европейска публика, която ни е показвала своята любов, своята лоялност и подкрепа, вашата отдаденост и последователност. Мога да кажа, че една от най-важните причини да организираме европейско турне, е защото шоу като това, което правим в България, го можем най-добре. Ние се чувстваме много горди, че такъв голям концерт може да направим в друга страна, освен в родината ни Америка. В кариерата ни досега България за нас е била най-важната държава в Европа. Това ще бъде едно мега шоу с най-големите ни хитове.

Кажете ми няколко думи за вашата Scars Foundation.
Съли: Scars Foundation е организация с нестопанска цел, която основахме в края на 2018-та година, която развива дейност в различни направления – превенция на самоубийства, дълбока депресия, посттравматично стресово разстройство, жертви на тормоз. Ние сме може би единствената фондация, която се занимава с разнообразни категории. За да отделям от времето си и да посветя усилия, за мен беше важно да имам отношение към каузата. Постепенно осъзнах, че както самият аз съм израснал в бедност и среда на насилие, наркотици и престъпност, моят опит и преживявания могат да бъдат полезни на хора, които страдат от психически проблеми и са в подобна рискова среда. Не знам дали знаеш, но преди известно време за кратко излизахме с Лейди Гага.

Наистина ли?
Съли: Да! Тя е страхотна! Една лоша дума не бих могъл да кажа за нея. Тя е може би една от най-силните и умни жени в бизнеса, които съм срещал. Понякога, когато сме били заедно и докато си говорим, се е случвало да се засегне някоя много чувствителна тема. Това се случва в живота, когато не познаваш чак толкова надълбоко човека отсреща, казваш нещо, което го засяга и той се затваря в себе си. Точно тези малки моменти ме накараха да се запитам колко ли много хора на света преживяват подобни неща.

Всички ние имаме своите белези, психически, емоционални. Белези, които ни карат да се чувстваме несигурни. Всъщност, всички ние си имаме такива, включително ние четиримата, които стоим тук. Всеки си има нещо,което го кара да се чувства несигурен. Тези размисли дадоха началото на идеята за фондацията. Колко трудно е хората да се борят с тези притеснения, за които не искат дори да споделят. Когато си на такова тъмно място, ти започваш да потъваш, на пропадаш спираловидно надолу. Много хора отнемат живота си, защото са заседнали в тази тъмна зона и не говорят за това, не търсят отдушник. Това е основната задача на нашата фондация – да говорим за проблема, да накараме хората да споделят.

Неслучайно наричаме депресията „мълчаливият убиец“. Убива те това, което не се вижда. Ако си се изолирал и не споделяш, хората не могат да ти помогнат. В общностите, които сме създали онлайн, една споделена история, вдъхновява нова, хората се отварят и по този начин проблемът вече може да се индентифицира и да започнем да помагаме с ресурсите, с които разполагаме. Това е историята на Scars Foundation. Изтощихме се да губим приятели, членове на семейството, велики артисти, които са станали жерва на пристрастяване или самоубийство. Ако спасим живот, значи сме направили нещо.

Това, за което ми говориш, свързано ли е по някакъв начин със заглавието на предстоящия ви албум – Lighting Up The Sky?
Съли: Не.

 

Какъв е смисълът на заглавието?
Съли: Когато чуеш целия албум, става ясно. Между другото горещо насърчавам хората да го изслушат от началото до края като излезе, защото ние сме традиционалисти в това отношение – подреждаме песните в логична последователност, те преливат смислово една в друга.

Хората свикнаха да си харесат дадена песен от албума и да си я сложат в плейлиста и това е. Ако се чуе целия албум, ще разберете, че това е историята на нашата кариера, видяна през моите очи, очевидно, но всеки един от нас е част от тази история. Песните разказват как откриваш любовта, как я губиш заради предателство, как нещо ново те вдъхновява и те вдига отново на крака. В този албум аз благодаря на групата за всички велики години, които са ми дали, и за възможността да бъда движеща сила в някаква степен и да насочвам процесите, дори и когато съм бил непоносим. Финалът на албума Lighting Up The Sky е своеобразна среща с моето младо Аз – младият Съли, който би попитал: ако можех да променя нещата, бих ли постъпил по друг начин, какъв съвет бих си дал. И… съжалявам ли за нещо. И отговорът е – не!

Друго интересно нещо е, че новият ни албум завършва там, където първият ни албум започва. Когато хората слушат албума и стигнат до последната песен, в нейния финал ще чуят нещо малко и много специално, което ще ги изпрати обратно към нашия първи албум. И по тази причина Lighting Up The Sky ни кара да чувстваме, че сме завършили цикъла и тази глава е затворена.

Виждам ви много щастливи с това и как да кажа… във философски смисъл, изпълнени отвътре и удовлетворени.
Съли: Това е начинът, по който се чувстваме! Чувстваме се удовлетворени. Ако не беше така, ако имахме чувството, че пропускаме нещо, че не сме завършили нещата, нямаше да е така.
Шенън: Още повече, че ние не приключваме с групата. Не се разделяме. Не казваме – това беше, затова дайте си парите, защото това е последният път, в който ще ни видите на живо. Ние ще правим здраво турне в подкрепа на този нов албум, това е сигурно! Защото наистина вярваме силно в него. След това ще си дадем малко почивка. И после пак ще започнем да се търсим.
Съли: Това не е краят, това е ново начало. Обещавам ви, това е най-добрият албум, който сме правили досега и в него има много, ама много големи парчета. Мисля, че хората ще бъдат задоволени за много дълго време.

Това е страхотен финал на нашето интервю. Много ви благодаря!
Съли: Ние искаме да ти благодарим! Ти си героят, който стои зад успеха на Godsmack в България и в тази част на света!

Интервю на Елена Розберг, октомври 2022

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.