Феноменален рекорд за албума “Back In Black” на AC/DC

AC/DC сякаш са създадени за да чупят рекорди. Видяхме го с очите си, когато през 2010 г. направиха един от най-големите концерти в историята на България. Днес ще си говорим за друг връх: Асоциацията на звукозаписната индустрия в САЩ обяви, че на 8 юли (вчера) легендарният албум на групата “Back In Black” е бил официално сертифициран като 26 пъти платинен. Казано иначе – продал е 26 милиона бройки само в Съединените щати. 

“Back In Black” излиза през 1980 г. и още октомври месец вече е сертифициран като платинен в САЩ. До 2019 г. тавата е получила тази безценна щампа общо 25 пъти, а сега я получава още веднъж. През 2019 феноменалният албум на AC/DC е на четвърто място в цялата музикална история по продажби. Ако се чудите къде е днес – вече е втори в историята на музиката с предполагаеми продажби по цял свят от 50 милиона бройки. Има само един албум, който е пред него – “Thriller” Краля на попа Майкъл Джексън (70 милиона в цял свят).

Огромен респект за уникалните австралийци!

Между другото на 8 юли станаха ясни още няколко главозамайващи цифри около групата и техните албуми. Ето ги и тях накратко:

“The Razors Edge” (шест пъти платинен)

“Live” (четири пъти платинен)

“High Voltage” (също четворно платинен)

“Dirty Deeds Done Dirt Cheap” (седем пъти платинен)

“Highway To Hell” (осем пъти платинен)

“Live – Collector’s Edition” (четворно платинен)

“Back In Black” (26 пъти платинен!)

 

Невероятно, но факт. Уникална група са AC/DC. “Back in Black” излиза в САЩ на 25 юли 1980, а във Великобритания на 31 юли. Това е първият албум на групата без Бон Скот, който умира само няколко месеца по-рано след тежък запой. Групата обаче не се отказва и взима в състава си вокалиста на Geordie Браян Джонсън и се отправят към Бахамите за шест седмици, за да запишат “Back In Black”. AC/DC вече са много популярна група в Америка, но никой няма дори бегла представа какво предстои. Все пак категорично трябва да отдадем дължимото и на Бон Скот за популярността им, въпреки че той няма участие в “Back In Black”.

Много любопитен е фактът, че въпреки феноменалните си продажби, “Back In Black” така и не достига до номер едно в класациите. В САЩ успява да се класира на четвъртото място (което по никакъв начин не му пречи да се продава като топъл хляб). Следващият албум на групата обаче – “For Those About To Rock”, се изстрелва директно на първото място в Billboard 200.  Продуцент на легендарния черен албум е Робърт Ландж, който впоследствие продуцира и много други големи имена: Def Leppard, Foreigner, The Cars, Браян Адамс.

През 2012 г. “Back In Black” е добавен в Залата на славата на наградите Грами.

 

 

Симеон Чешмеджиев

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.