Фанданго с радиопремиера на „Атила“ часове преди концерта си за промоция на новия албум

По-рано днес в студиото на Z-Rock гостуваха Христо Стефанов, Силвия Миленова и Симеон Попов от група Фанданго, часове преди концерта-промоция на новия им албум Като птиците в София Лайв Клуб.

На концерта с тях ще бъде и клавиристът Радослав Тодоров, чието присъствие не е случайно – той участва и в три от композициите в албума, споделиха от групата в „Голия обяд“ на Елена Розберг. Самият албум е много разнообразен в стилово отношение („Звучи ми като „Best Of“, отбеляза Елена) – някои от композициите са не просто познати, а наложени. И не е чудно – албумът е създаван около 9 години, макар и не непрекъснато, а по песен на година, смее се Христо.

Симеон бърза да увери, че не само е част от всички записи през тези 9 години, но и че – за разлика от модерните напоследък електронни похвати – всички барабани са „живи и истински“. „За мен това носи и различна енергия в записите“, вмъква Христо. По-алтернативни похвати обаче има в ударните в „Атила“, новият сингъл от албума, който направи официалната си радиопермиера днес.

„Е, там освен акустичните барабани има и малко програминг“, отбелязва Христо, и допълва „Той по-скоро се усеща, не толкова се чува. Беше експеримент за групата, не само като звучене, а и като тема – досега не бяхме имали песен на историческа тематика. Спряхме се точно на Атила, защото, според последните открития, Атила е имал връзка с българската древна история и искахме да отдадем чест на този факт с песента.“ Ефектното китарно соло в „Атила“ е на Детелин Йосифов, който е и тон режисьор на целия албум. Другата китара в нея е на Данчо Йорданов.

Мащабното звучене на парчето не бива да подвежда – групата има намерение да направи и акустична версия – и не само на него. „Всъщност в момента подготвяме едно акустично шоу, имаме даже идея да запишем албум, нещо като „Best Of Acoustic“, казва Христо.

На концерта тази вечер момчетата планират да изпълнят всички песни от албума – 13 трака, плюс, разбира се, някои от най-знаковите им парчета, без които няма как да мине събитие. Поп и рок песни, парчета в стил алтернативен рок, ню метъл и дори автентична народна песен – „Провикнал се Никола“, но изсвирена с електрически китари има сред композициите в колекцията. Почти във всички песни Силви участва като вокал, както ще бъде и довечера. „Тя е звездата в шоуто“, казва Христо. „Даже ще чуем една песен, в която тя всъщност не пее, но е написана за нея – „Rock and roll Star“, малко в стил а-ла Rolling Stones“.

Интересното е, че има и кавър на една стара песен на Стефан Димитров по текст на Георги Константинов, както и римейк на песента им от 2002, „Ваканция“. Бандата обеща страхотно шоу – изцяло на живо, а всеки от посетителите ще получи и подарък – диск с новия албум на групата Като птиците.

Онези, които пропуснат да ги гледат днес, ще имат шанс на 02.12 в Бургас, 08.12 – Търново, 09.12 – Севлиево, а публиката във Варна ще почака до началото на януари.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.