Джон Бон Джови за проблемите с гласа: Ако не мога отново да звуча страхотно – край!

Джон Бон Джови най-сетне се чувства достатъчно комфортно да говори открито за проблемите си с гласа. Всички знаем за тях, а в последните години положението се влоши драстично. Джон бе подложен на унищожителни критики за пеенето си на последното турне в САЩ през 2022 г., а сега научаваме повече за това през какво е преминал. Като цяло – положението не е никак розово.

Една от големите звезди в рока даде публично интервю пред стотици хора по време на конференцията “Pollstar Live!” преди дни. Там той получи специалната награда “Milestone” по случай 40-тата годишнина от създаването на групата Bon Jovi.

Ето какво разказа артистът:

„Тази информация вече е публично достояние, но аз претърпях голяма и сериозна операция на гласните струни – никога преди не ми се е случвало нещо подобно. За мен това е един много труден път, но намерих добър лекар във Филаделфия, който направи нещо, което нарича ‘медиализация, тъй-като една от гласните ми струни беше буквално атрофирала (звучи ужасно). Понякога хората получават възли на гласните струни, това е доста често срещано. Или пък изменения на носната преграда. За мен беше изключително трудно да се боря с такъв проблем през последното десетилетие, който e извън моя контрол.“

Без да претендираме за изчерпателност и медицинска точност, в най-общи линии “медиализацията” е процедура, при която парализирана гласна струна се измества по начин, който да позволи на здравите гласни струни да функционират нормално, също така да се запази нормална способност за преглъщане.

Джон разкри още, че при него интервенцията е била абсолютно наложителна, тъй-като здравата гласна струна буквално е превзела болната и това е довело до изменения. На музиканта е поставен и специален пластмасов имплант и през последните две години той се е отдал сериозно на рехабилитация:

„Доста съм близо до целта вече. В петък вечерта (на наградите ‘MusiCares’) беше първото ми живо изпълнение от две години насам. Новият ни албум вече е готов. В момента се опитвам да стигна отново до формата, която ще ми позволи да пея по два часа и половина на вечер, четири дни в седмицата. Трябва да постигна такава форма за да мога изобщо да си помисля за турне отново. Уверен съм в моя лекар.“

Вокалите на Джон са обект на сериозна критика от няколко години. Темата е засегната сериозно и в предстоящия документален филм (ще излезе ексклузивно за платформата Hulu) “Thank Yoy, Goodnight: The Bon Jovi Story” (Благодаря, приятна вечер: Историята на Bon Jovi). Част от активните участници в лентата открито поставят под съмнение бъдещето на групата. Певецът засегна и тази тема в интервюто, като отбеляза, че не може да каже със сигурност дали групата ще направи ново турне някога:

„Здравето ми се превърна в първата и най-важна тема на тази дискусия, но искам, да кажа, че аз съм поел по пътя на възстановяването. Вече съм изминал доста път по него. Ако не мога отново да звуча страхотно – край, ще се оттегля. Мисля, че това става много ясно и от документалния филм. Заглавието му не е случайно подбрано. Стана чудесна лента в четири части, с която отбелязваме 40-тата си годишнина. Имаме и чисто нов албум, за който съм силно развълнуван. Надеждите на всички са, че ще имам възможността да го отпразнувам подобаващо. Но ако не мога да го направя на нивото, на което съм свикнал…така да бъде.“

Стискаме палци на големия музикант, който е дал много на хард рока през годините.

 

Симеон Чешмеджиев

  

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.