Денис Ликзен (Refused): Групите ще спрат да правят турнета, става невъзможно

Денис Ликзен е фронтмен на шведската хардкор и пънк група Refused. Той е в бранша от много години и е бил на турнета с редица банди през годините – Refused, The (International) Noise Conspiracy, INVSN, Fake Names. Ето защо е притеснително, че човек с такъв опит твърди в ново интервю, че постепенно групите ще спрат да правят турнета (особено по-малките от тях), защото вече не могат да изкарват пари от това, дори напротив – губят пари.

Музикантът даде пространно интервю (почти два часа) за подкаста The New Scene, цитиран от Metal Injection. В централна тема на разговора се превърнаха концертите и това въможно ли е да живееш само от музика. Денис Ликзен с умиление си спомни 90-те години на миналия век, когато групите са се справяли доста добре финансово“. Ето какво сподели той:

Когато правехме турнета през 90-те и началото на новия век звукозаписните компании не искаха ние да продаваме албумите си на тези концерти. Те искаха музиката ни да се продава в големите  магазини и така по-лесно да следят числата в глобален мащаб. Доста време мина преди да ни разрешат самите ние да го правим, просто имаше изградена много добра инфраструктура по това време (можехме да продаваме фланелки обаче). Сега като сме на турне – лично аз пакетирам албумите всяка вечер. Много добре знам какво продаваме. Знам какво плащаме на лейбъла. Знам какво ще остане за нас в края на турнето.“

Фронтменът на Refused бе попитан дали сега нещата са по-добре и отговорът баше категорично “Не.“ Също така и прогнозата (му) за бъдещето на концертите и турнетата не е никак розова. Цените на всичко растат, заведенията/залите започнаха да взимат все по-голям процент от продадения мърчъндайз на групите, а Spotify намира нови начини да плаща все по-малко на музикантите. Ето какво смята по въпроса Денис Ликзен:

“Харесвам работата си, но краткият отговор на вашия въпрос, е ‘Не’. Дългият е много по-сложен от това. Смятам, че никога в историята досега не е било по-трудно за един музикант да прави турнета и концерти. Това е голям проблем. Мисля, че в следващите години много групи просто ще спрат да свирят, други ще спрат с турнетата, защото вече е почти невъзможно да изкарваш пари с музика. През 90-те години и в началото на новия век ние наистина продавахме доста албуми. И понякога получавахме солидни чекове за това. Просто виждаш какво са ти връчили в ръцете и реакцията ти е – ‘Хайде стига бе, та ние наистина продаваме албуми!‘. Например бандата Noise Conspiracy никога не е била супер известна и голяма. Обаче ние продавахме 60-70 хиляди CD-та…това е, представете си как точно ще се случи това днес. Да, комуникацията днес е на съвсем различно ниво, много по-добро. Но всичко останало прави животът на групите по-труден. Стана много сложно да концертираш вече.“

Цялото интервю с Ликзен може да чуете тук:

Между другото за този проблем сме говорили и друг път, но ситуацията става все по-сложна. Заради големия процент, който залите започнаха да взимат от мърчъндайза на групите Igorr отказаха да продават собствения си мърч в зала в Лондон. Същото направиха и бандите Monuments в Гърция и Russian Circles във Франция.

Междувременно фронтменът на шведската метъл група In Flames Андерс Фриден каза в интервю за The Metal Circus, че всички групи трябва да се обединят заедно, за да противодействат на все по-абсурдната ситуация с мърчъндайза. По думите му процент от продажбите за клубовете/залите винаги е бил предвиден, защото това е начин въпросното място да се подсигури, че няма да е на загуба от някое събитие. Проблемът е, че с течение на времето това се е превърнало в директен източник на доходи:

“Да, в началото клубовете просто искаха да се застраховат, ако се окаже, че не дойдат достатъчно хора, или пък въпросните хора не купуват достатъчно напитки от бара. Това така или иначе не е вярно – хората винаги пият, когато ходят на концерт. Обаче тази практика си остана. До степен, че групите вече не могат да разчитат на приходи от собствената си продукция. Това е отвратително, но сам не мога да направя нищо. Още преди много години опитах да стартирам дебат по тази тема, но в него не се включиха достатъчно групи. Ако искаме нещо да се промени – всички трябва да реагират и да сме единни.“

Продължаваме да следим този проблем, който очевидно се засилва в последно време.

 

Симеон Чешмеджиев 

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.