Дейвид Евънс (The Edge): Китарите се завръщат

Китаристът на U2 Дейвид Евънс “The Edge” смята, че в музикалната индустрия се задава ренесанс на китарите. Той иска ирландската група да е лидер в този нов китарен бум. 61-годишната рок икона даде ново интервю за MOJO, от което научаваме тези интересни подробности. 

Дейвид Евънс счита, че “махалото най-после е обърнало посоката си на движение“ по отношение на популярността на китарите в модерната музика. Факт е, че поп класациите в момента са тотално доминирани от синтезатори и компютърно генерирани звуци, но той счита, че струнният инструмент все още има скрит потенциал:  

„Това е толкова изразителен инструмент. Особено за малкото групи, които го използват наистина добре – внася такава свежест. Освен това и числата започват да подкрепят моя аргумент. Не ме разбирайте погрешно – новата китарна вълна все още не е дошла напълно. Но аз разговарям с хора от Fender и в момента те продават повече китари, отколкото когато и да било в миналото. Иначе е факт, че в популярната култура имаше отдръпване от китарите в последните години, мисля, че е честно да го кажем.“

Факт е, че когато някой заговори за генерална промяна в поп културата и подобни неща, винаги трябва да имаме едно наум, че това е крайно претенциозно. Само че този път става дума за The Edge, а той самият е еднолично отговорен донякъде за модерното китарно звучене, заради собствените му иновации и интересни идеи по темата през годините. Според него такава е тенденцията, която наблюдава в модерните артисти:

Човек трябва да има усет за това какво се случва в културно отношение, иначе започва да изостава. Може да решиш да си абсолютно неконвенционален артист, но дори тогава трябва да знаеш кое е конвенционалното в момента. Аз гледам на това като на една голяма, течаща река. Ако не си с течението, в крайна сметка оставаш просто едно крайречно езеро, а аз искам да се движа по течението.

Дейвид Евънс потвърди скорошни думи на фронтмена на U2 Боно, че следващият им студиен албум ще е шумен, безкомпромисен и много китарен:

„О, да, определено ще увеличим усилвателите този път. Ние просто искаме да се завърнем към онова сурово звучене, когато бяхме на по 16-17 години. Говоря за звука на Пати Смит и Иги Поп. Искаме отново да се свържем с този звук.“

На нас ни звучи страхотно. С интерес ще очакваме подобен албум от U2.

 

 

Симеон Чешмеджиев

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.