Corey Taylor: Lars Ulrich беше толкова прав за Napster

Фронтменът на Slipknot и Stone Sour Corey Taylor даде пространно интервю за подкаста „Wild Ride! With Steve-O“. Важна тема на разговора се оказаха начините за слушане на музика в днешно време, стрийминга, дигиталните канали. На въпроса “Как искаш хората да слушат твоята музика?“ Corey отговори категорично:

“Разбира се, че ще предпочета стария начин – купете си албума, вижте книжката с арт, прочетете текстовете на песните. Малко странно е, и малко гадничко – днес ние не знаем коя от многобройните стрийминг услуги в действителност компенсира по някакъв начин артистите, които всъщност обира. По-важно за мен е хората да слушат музиката. Вече съм се примирил с факта, че различните услуги ни прецакват. Така ще е докато законодателството не им наложи иначе. Впрочем такова законодателство мина по времето на Тръмп, колкото и да е трудно за вярване. В момента компаниите го обжалват, но не мисля, че ще успеят. Тарифите за стриймване ще бъдат повишени и музикантите ще могат да изкарват прехраната си с музика отново.“

Малко по-късно известният рок вокал изказа благодарност и възхищение към барабаниста на Metallica Lars Ulrich. Имиджът на групата пострада сериозно навремето, след като през 2000 г.  музикантите предприеха съдебни действия срещу компанията пионер в споделянето на музика – Napster.

“Помня как всички го съсипваха с коментари заради това. А всъщност той беше толкова прав за Nаpster, на толкова много нива. Направо е плашещо. Чудя се колко от тези хора си посипаха главата с пепел след това…Защото Lars знаеше, той знаеше накъде върви всичко това.“, коментира Corey Taylor.

Metallica заведоха дело срещу Napster, след като групата откри, че демо версия на тяхната песен “I Disappear” циркулира свободно на сървърите на пионерската услуга за споделяне на файлове, много преди да бъде пусната на пазара. През май 2000 г. Ulrich буквално засипа Napster Inc. с тонове хартия, на която бяха листнати стотици хиляди потребители, които са ползвали софтуера за да споделят неупълномощено песните на Metallica. В рамките на един уикенд представители на групата съставиха списък от 60 000 страници, на който имаше 335 435 потребители. Истинските им имена обаче не бяха разкрити.

В последните години Metallica прегърнаха идеята за дигитална музика. През декември 2012 г. групата пусна в Spotify всичките си студийни албуми, сингли, ремикси, концерти наживо и различни колаборации с други музиканти.

Цялото интервю с Corey Taylor може да чуете тук:

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.