Children of Bodom най-сетне проговориха пред медиите

Оригиналните членове на мелодичната дет метъл група Children of Bodom за пръв път коментираха открито пред медиите какво всъщност се случи с покойния им фронтмен Алекси Лайхо и защо групата се разпадна малко преди смъртта му.

Железните финландци спряха да свирят през декември 2019 г., след като Яне Вирман (клавирни), Яска Ратикайнен (барабани) и Хенка Сепала (по прякор “Ковача“, барабани) официално напуснаха групата. Спомняме си, че това беше истински шок. Малко след това фронтменът Лайхо даде интервю за най-големия финландски вестник Helsingin Sanomat, в което каза, че колегите му напускат групата по семейни причини (“искат да прекарват повече време със семействата си“). Е, оказва се, че това категорично не е вярно. Година по-късно Лайхо умря от злоупотреба с алкохол и лекарства.  

Сега Вирман, Ратикайнен и Сепала решиха да дадат интервю за същата медия и да разкрият истината. С едно изречение – причината за решението им е безконтролното поведение на техния фронтмен. Оказва се, че лошите му навици са излезли извън всякакъв контрол. Ето какво споделиха тримата по темата:

“Феновете имат право да знаят истината. Стана ни криво след интервюто на Алекси, семействата ни знаят, че сме професионални музиканти и винаги са подкрепяли нашата кариера. Пристрастеността е болест. Алекси унищожи нашата вяра в него с действията си в ежедневието, както и по отношение на съвместния ни бизнес. Независимо от това той намери сили да ни се извини за голяма част от нещата и ние продължихме да работим заедно, дори и след разпадането на групата.“

Гениалният китарист и солист Алекси Лайхо умря в дома си във Финландия на 29 декември 2020 година (за това обаче официално бе съобщено в началото на 2021 и датите често се бъркат). Аутопсията потвърди цироза на черния дроб и панкреаса, а в кръвта му бяха открити обезболяващи, опиоиди, лекарства срещу инсомния…

Особено тежко е станало положението по време на турне в Русия през октомври 2019 година. Казах на Алекси – човече, обикновено не пием още на закуска, особено като сме на турне. Вече тотално спря и да репетираш с китарата преди концерт, а това е нещо, което винаги правиш“, спомня си Яска Ратикайнен. Наложило се е мениджърът на групата да се намеси, според музикантите. Лайхо обаче се е вбесил и е заплашил да уволни всички – мениджъра и колегите си в групата. По-късно се е съвзел, извинил се е искрено на всички и в действителност е спрял да пие за остатъка от турнето. Колегите му в бандата си спомнят, че последните концерти са се получли много добре. “Ръцете му не спряха да треперят в продължение на два дни, но концертите в Санкт Петербург и Москва минаха доста добре“, споделя Яне Вирман.

Цялото интервю е в този дух. Оригиналът може да намерите тук. Алекси Лайхо беше погребан близо година, след като почина. За тази драма може да прочетете тук. Той беше едва на 41 години. Уникален талант. Нека почива в мир.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.