Брайън Мей официално стана рицар на Британската корона

Знаменитият основател на Queen Брайън Мей добави още една титла към името си. Мей е рок легенда, доктор по астрофизика и активист, а вече е и официално рицар на Британската корона.

Той получи рицарското звание от крал Чарлз трети на официална церемония в двореца. Китаристът бе част от новогодишния почетен списък за 2023 г. – годишна традиция, отбелязваща постиженията и работата на изключителни британци. Така сър Брайън Мей се присъедини към редица други музикални легенди с титлата, сред които Пол Маккартни, Ринго Стар, Боб Гелдоф, Стинг, Боно, Род Стюард и много други.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brian Harold May (@brianmayforreal)

Мей получи високото признание за приноса му към „музиката и благотворителността“. Ето го и официалното съобщение: „Брайън Мей е всепризнат музикант и автор на песни, основател на рок групата Queen. През 2020 г. той беше обявен за най-великия китарист на всички времена от Total Guitar Magazine. Изпълнението на Queen на Live Aid през 1985 г. е признато за най-великия концерт на живо в историята. Брайън откри по невероятен начин празненствата по случай Златния юбилей на кралицата през 2002 г. с изпълнение на живо на покрива на Бъкингамския дворец – и 20 години по-късно се върна, за да открие концерта за Платинения юбилей на Паметника на Виктория. Той също така е астрофизик, като сътрудничи на много екипи на НАСА за изследване на Космоса. Той възстанови Лондонската стереоскопична компания през 2008 г., съосновател е на Asteroid Day през 2015 г. за защита на Земята от астероидни удари и е бил ектор в Ливърпулския университет „Джон Мурс“ от 2008 до 2013 г. Той е активист за защита на дивите животни във Великобритания и е основател на фонда Save-Me Trust през 2009 г.“

Брайън Мей каза, че е щастлив и благодарен да получи тази чест. „Ще гледам на рицарството не толкова като награда, а по-скоро като предизвикателство за мен да продължа да се боря за справедливост – да бъда гласът на тези, които нямат глас. Ще се постарая да бъда достоен – да бъда рицар в блестяща броня.“, написа рок звездата в изявление.

Брайън Мей със съпругата си Анита Добсън

През септември Мей и колегата му от Queen Роджър Тейлър участваха в трибютния концерт на Foo Fighters в памет на барабаниста Тейлър Хоукинс на стадион „Уембли“, като Мей представи емоционално соло акустично изпълнение на „Love of My Life“.

Queen продължават да концертират с Адам Ламбърт на вокалите. Групата наскоро пусна неиздаваната досега песен „Face It Alone“ с гласа на легендарния Фреди Меркюри.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.