Богинята Кали е вдъхновила логото на Rolling Stones

Една от най-известните емблеми – алените устни и изплезен език на Rolling Stones е вдъхновена от богинята Кали, каза фронтменът Мик Джагър пред индийски медии.

Британският музей „Виктория и Албърт“, където се съхранява оригинала на логото, го нарича „един от най-бързо разпознаваемите символи на рокендрола в света“. Вдъхновението дошло от изображението на богиня Кали с изплезен език и червени устни, казва Джагър в интервю за изданието „Таймс ъв Индия“, публикувано в сряда, пише БТА. Кали, богиня със синя кожа, четири ръце и дълъг ален език, е хиндуисткият символ на разрушението и времето.

„Брат ми беше един от първите хора, които пътуваха до Индия. Той ми даде няколко книги“, казва рок звездата в интервю за индийски вестник в Мумбай. „През 1969 г. търсех изображение, което да привлече вниманието, и видях това на езика на Кали“, обясни той. „Помислих си, че то може да бъде източник на вдъхновение. Тогава дизайнерът Джон Паш създаде тази модернистична версия на логото на езика“.

В Мумбай Мик Джагър отиде, за да види как Англия побеждава Пакистан в мач от Световната купа по крикет в събота. Той обаче не сподели в социалните мрежи снимки от спортното състезания, а фотографии, на които е застанал пред статуя на Кали.

Британският художник Джон Паш получава поръчка да създаде логото на групата за около 50 британски лири, след като Мик Джагър е впечатлен от творбите му. Две години по-късно той получава още 200 британски лири като признание за успеха на емблематичното изображение, комбиниращо устните на вокала с езика на богинята. През 2008 г. музеят „Виктория и Албърт“ откупи от него оригиналната творба за 50 хил. британски лири.

Миналия месец бандата издаде албума Hackney Diamonds – първи след смъртта на барабаниста Чарли Уотс през 2019 г. Групата не беше издавала студиен албум с оригинални парчета от 2005 г., когато излезе A Bigger Bang.

 

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.