Балканджи и Оратница с концерт на 22 май на новата сцена в Борисовата градина

Кирил Янев от група Балканджи даде интервю за предаването на Краси Москов “Hijack Show” в ефира на Z-Rock. На въпроса “Защо Балканджи не е особено продуктивна в периода на пандемия?” (е все пак имат нова песен, повод за интервюто) той отговори, че са заети с работата върху много голям проект. Въпросният опира до концепцията за “Змея” (дълбоко залегнала в историята на групата), но подробности не бяха разкрити.

Две думи за новата песен “Кой Пристига“. Изцяло в досегашната стилистика на групата, но вече и с отчетливи дамски бек вокали. Става дума за Вероника Георгиева, която (както е тръгнало) може и да се превърне в постянен член. В текстово отношение сюжетът се върти около фигурата на “юнака”. Какво обаче е юнакът в наши дни? Според Кирил Янев смисълът на тази дума в новото време малко ни убягва и тя е започнала да се използва и в негативен контекст, а това не трябва да е така. Юнакът е защитника на по-слабите, спасителя, доброто, градивната сила. Бандата иска да върне в употреба оригиналното значение на тази хубава, родна дума. В съвремието ако говорим за юнаци, преди всички трябва да говорим за силата на духа и по-конкретно на българския дух, според Янев (ясно е, че няма да трошим скали с голи ръце и да местим планини).

Момчетата от групата са ползвали времената на локдаун да се позиционират в съвременните платформи за слушане и стриймване на музика. Те благодариха лично на програмния директор на Z-Rock Спас Шурулинков, който при последната им среща им се е “накарал” здраво, че ги няма в Spotify, YouTube и други подобни канали.

Балканджи нямат търпение да излязат наживо пред родна публика. Сцената постепенно започва да се събужда. Според групата обратната връзка с публиката е незаменима и изключително нужна част от творческия процес и писането на нова музика. Съвсем скоро е планиран самостоятелен концерт на открито, заедно с групата Оратница. Става дума за 22 май. Мястото е новата фестивална сцена в Борисовата градина – бившия Колодрум.

Концепцията за “Змея” ще бъде завършена наесен, а дотогава Балканджи смятат да са много активни и да свирят на всички възможни концерти и фестивали на родната сцена. Да им пожелаем успех!

 

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.