30 години без Freddie: нов документален филм разкрива последните дни на легендата

Преди 30 години светът загуби легендарния Freddie Mercury.

Вокалистът на Queen почина от бронхопневмония на 45-годишна възраст. Датата е 24 ноември 1991, когато Freddie изпада в кома и умира, само 24 часа след като разкрива диагнозата си пред света.

Той разбира, че е заразен с ХИВ вируса четири години по-рано, като до последно отрича пред медиите, че е болен. В памет на годишнината от кончината на легендата, BBC ще излъчи новия документален филм „Freddie Mercury: The Final Act“.

Разказът на режисьора James Rogan проследява последните дни от живота на вокалиста. Създателите на филма са говорили с Roger Taylor и Brian May от Queen, със сестрата на Freddie, както и с най-близките му приятели за това как са се справяли с тайната и стигмата около болестта му.

През май 1991 Freddie и групата снимат музикалното видео към хита „These Are The Days of Our Lives“, което се оказва последното за него. „Тогава той ходеше трудно, беше трудно дори да седи, защото изпитваше много болка. Но никога не се оплакваше, никога.“, споделя Brian May.

Барабанистът на Queen Roger Taylor добявя, че въпреки болките, той много е искал да заснемат клипа. „Беше като сбогом. Беше много трогателно.“, казва той.

През последните две седмици от живота на Freddie пресата буквално лагерува пред дома му в Лондон. На 23 ноември е разпространено и официално прессъобщение, в което той официално признава, че е болен от СПИН. На следващия ден той решава да спре да приема лекарствата, които го поддържат жив.

Датата на излъчване на „Freddie Mercury: The Final Act“ е събота, 27 ноември от 21:00 часа по BBC2. След това филмът ще стане достъпен в услугата за стрийминг на BBC – BBCiPlayer.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.