Wardruna идват за концерт в България през 2021

Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna идва за специален концерт на сцената на Античния театър в Пловдив на 11 юли 2021. Датата е част от световното турне „Nordic Nights Summer Open Air Tour“, което започна преди година с „Nordic Night at Red Rocks Amphitheatre“ в САЩ. Концертът се организира в подкрепа на предстоящия да излезе догодина нов албум, озаглавен Kvitravn (Бял Гарван).

На така обявеното турне, Wardruna ще изнасят концерти на специални локации със сцена на открито, като шоуто ще има специфични декори, в които групата да се потопи с традиционните за изпълненията си иструменти, и разбира се – при магическа атмосфера, която както самата музика, така и всеки пърформанс на Wardruna носи. Както казват фенове, вече присъствали на концерт на Wardruna, „това не е просто концерт, а ритуал!“

Предвид спецификата и акустиката на Античен театър Пловдив, където ще се проведе концерта у нас, трябва да се готвим за едно наистина върхово духовно изживяване, което няма да искаме, и вероятно няма и да можем, да сравним с никое друго. Спомнете си за усещането за всемирна хармония и величие, с което бяхме възнаградени на един друг спектакъл на същото това място – този на Dead Can Dance на 30 юни 2019.

Музиката, която фронтменът и неговите съмишленици в проекта създават, дължи своята автентичност на факта, че музикантите използват старинни инструменти, някои от които той сам изработва ръчно. В колекцията са включени инструменти като таглхарпа, кравик и кози рог. Музиката на Wardruna като че ли отразява цялата палитра от традиционни изкуства на Севера, събрала в себе си многовековна мъдрост, пречупена през призмата на артиста Einar Selvik със сценично име „Kvitrafn“, за да получи своето ново звучене в неофолк транс хипнотично огледало.

Креативността и познаването на Норвегия и нейното културно наследство в дълбочина, личи и в многопластовата концепция върху която Einar Selvik е изградил Wardruna – руни, легенди, шаманизъм. Но както за Wardruna, така и за саундтрака на популярния сериал на History Channel „Викинги“, Einar композира мелодии, които са плод на собственото му усещане за звука на Севера.

Така е и при новия, пети поред за бандата, албум Kvitravn, чието издаване бе отложено за 22 януари 2021 заради кронавирус пандемията. Той съдържа 11 композиции и в музикално отношение продължава оттам, където свършва трилогията Runaljod, но при все това бележи голяма крачка напред в начина, по който звучи формацията. Това може да се проследи в новия сингъл „Lyfjaberg“.

Албумът вече може да бъде поръчан в различни формати и промопакети на официалната страница на бандата wardruna.com. С пиесите от него ще се запознаем на живо на 11юли 2021г. в Античен театър Пловдив. Програмата, разбира се, ще съдържа и мелодии от сериала „Викингите“.

Броят на билетите за събитието ще са ограничени според капацитета на Античен театър Пловдив. Билетите Ранно Пиле са на цени от 60лв. и може да ги намерите онлайн на bit.ly/WardrunaPlovdiv, на каса във всички магазини На Тъмно и по куриер с наложен платеж на 0886 126 995.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.