Ден на Стефан Вълдобрев по Z-Rock

Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на Обичайните заподозрени – Стефан Вълдобрев празнува 50-годишния си юбилей на 20 май. С песните и музиката си той създаде огромна територия за обмен на чувства между много хора. Разкри ни емоционални канали за комуникация, научи ни на изкуството да говорим за това, което изпитваме. И всичко – с идеята да бъдем щастливи, защото щастието е състояние, за което се бориш ежедневно и е хубаво да не го правиш сам.

Събрал чувства, емоции, вдъхновение и истории, които стигат да напълнят цяла книга, изпълнителят направи точно това – написа я. Повече от 360 страници, обгърнати в твърда подвързия, са събрали в себе си текстове на песни, спомени, изповеди, снимки и факсимилета на тефтери и нотни тетрадки. Казват, че там, където свършват думите, започва музиката. Тази книга е за думите, за музиката и за пространството между тях.

Повече за нея ще научите и от интервюто със Стефан, което взе Елена Розберг, утре, след 9:30ч., в ефира на Z-Rock. Стефан е подготвил и плейлист, в който разказва за всяка една от песните в книгата:

„Песента беше написана, изсвирена, почти изпята. Бях решил как ще се казва – „По-полека“. Но нещо все още ме притесняваше. Още чаках моя емоционален барометър да се задейства и да ми каже, че съм си свършил работата правилно“, казва Стефан. „С годините успях да изградя в себе си един вид душевен тест за силата на дадена песен. Понеже не пиша по готови формули, а следвам инстинктите си, се впускам в някакъв мисловен поток, вътре съм в тунела, в някакво полутрансово състояние, без да съм наясно дали ще трае седмица, месец или година… Денонощно търсене, надграждане, опитване, опипване, докато най-накрая не се появи моментът, който очаквам. Той може да е изненадваща дума, рима, интересна фраза, оригинален музикален мотив или силна метафора, все едно… Случи ли се това, усетя ли го, усетя ли, че аз самият се вълнувам, знам, че ще има поне няколко души, които ще реагират като мен, чувайки песента по радиото.“

А утре, 20 май, ще чувате песните му в ефира ни по често отвсякога – всеки час ще започва с емблематично парче от творчеството на Стефан Вълдобрев.

Честит рожден ден, Стефане! За още по-интересни и плодотворни следващи 50!

Снимка: Orleff
  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.