Съли Ърна пред Елена Розберг: Българската публика слуша музиката с цялата си душа

Фронтменът на Грами номинираната група Godsmack и успешен соло артист Съли Ърна даде ексклузивно интервю за Елена Розберг от Z-Rock.  Той е звездата на 11-тия рожден ден на Рок радиото на България. Съли Ърна ще представи мащабно шоу със соловата си банда, със специалното участие на певицата Лиса Гайър и три изпълнителки от оркестъра на Класик ФМ радио. Възхищение от българската публика, амбиция за бъдещето на Godsmack, болка от загубата на близките приятели Честър Бенингтън и Крис Корнел, възторжено очакване на концерта в София на 26-ти септември в Арена Армеец- споделеното от Съли е наситено с чувства и искреност. Прочете пълния текст на разговора на Съли с Елена тук:

Съли:  Здравей!

Елена:  Привет, Съли. Толкова се радвам, че имам възможност да си поговорим.

Съли:  Здрасти! Как си?

Е:  Много добре, Съли.  Много се вълнуваме от предстоящия концерт в Арена Армеец на 26-ти септември. Вече нямаме никакво търпение. Ти как се чувстваш?

С:  Никой не се вълнува повече от мен!  В това трябва са си сигурна. Много се радвам, че отново ще дойда в София. Миналия път изкарах невероятно и съвсем откровено ще ти призная, че българската публика се превърна в мой фаворит. Това е най-любимата ми публика в цяла Европа. Шоуто беше толкова емоционално, а отношението на хората в залата беше изключително внимателно и искрено, показаха ми такова уважение! Беше изключително удоволствие да пея пред българските си почитатели. Затова, наистина се вълнувам, че отново мога да представя соловото си шоу пред вас.  Да го направя по-голямо, с повече музиканти на сцената и да ви изненадам с много нови неща. И за да ви зарадвам още повече, искам да споделя, че току що Лиса Гайър потвърди своето участие в концерта.  Ще бъдем цялата група плюс Лиса. За съжаление, Ирина Чиркова не може да се присъедини, защото тя има договор със Селин Дион и трябва свири в Лас Вегас, но пък ще бъдем отново със същите три великолепни щрайх изпълнителки от оркестъра на Класик ФМ радио, които свириха с нас миналата година. Те са Звезди, Галя и Криси- две цигулки и едно виолончело. Така че, очаквайте цялата ми солова група, плюс трите българки и специален гост – Лиса Гайър.

Е: Новините са страхотни! Толкова се радвам за участието на Лиса. Това наистина е специална изненада за нас.

С: И тя се вълнува много.  Лиса изгледа последното шоу в ю тюб и наистина много се радва, че ще може да участва и да пее с нас в София. Миналата седмица започнахме репетиции и подготвяме сетлиста много интензивно.  Шоуто е мащабно и се надявам всички, които ни харесват, да дойдат в залата и да се забавляваме.

Е: Сигурна съм, че ще се получи прекрасен спектакъл. Z-Rock празнува 11-тия си рожден ден и ти си нашата звезда! По какво българският концерт ще се различава от останалите дати в Европа?

С:  О, човече. Това вероятно ще бъде най-добрият концерт от турнето, защото в България ще свирим в най-голямата зала и това ще ни даде повече пространство за много по-голяма продукция. Нашето желание е да дойдем с по-мащабно и по-добро шоу, което ще включи песни, които нямахме възможност да изпълним за вас миналия път, защото не бяхме в пълен състав. Работим много сериозно да подготвим за вас най-специалния спектакъл от европейското турне. Всъщност всички предстоящи концерти ще бъдат страхотни!  Ние винаги даваме 100 процента от себе си за публиката. Но в София ще бъде най-внушително!

Е: Лиса идва за цялото европейско турне или само при нас?

С: Тя се присъединява за цялото турне, но разговорите ни с нея започнаха с поканата да дойде с групата поне са концерта в София, защото това е много важно за нас. След това тя се освободи за целия период. Нашето намерение е да разширим своята аудитория във всяка страна от Европа, но очевидно, България е лидер за момента. Вие сте приоритет в нашия списък , заради прекрасното отношение и реакция на публиката.

Е: Какви сме късметлии! Като си говорим как ще изглежда шоуто, имаш ли предвид някаква специална обединяваща тема, някаква концепция?

С:  Знаеш ли, не искам много да издавам, защото ми се иска да ви изненадам. Като бях по-млад и ходех активно по концерти, най ми харесваше да не знам какво точно да очаквам. Затова искам да запазя някои идеи в тайна, за да бъде по-вълнуващо. И да бъде спонтанно! Тъкмо в това е магията на живото изпълнение. Искам още веднъж да ви уверя, че това ще бъде страхотно шоу. 100 процента съм сигурен.

Е: Една от най-обичаните песни от албума Hometown Life тук е Different Kind Of Tears.

С: Наистина ли?

Е: Да , така е.

С: Добре, че ми казваш, защото няма да я свирим. Хахаха.  Сега се налага отново да я включим в сетлиста.

Е: Направили сте емоционално видео на тази песен, което привлича вниманието към един голям проблем- зависимостите при децата. Би ли ми разказал за твоята работа с Младежката фондация на актьора Марк Уолбърг?

С: С Марк сме приятели от години. Запознах се с него през 2000-та година. Бяхме на турне с Godsmack в Европа, заедно с Limp Bizkit. Той дойде на концерта, защото беше фен. Марк  е роден в градче, близо до мястото, където аз съм израснал. Неговото детство е било подобно на моето. Сприятелихме се и си поддържаме отношенията вече години. По-късно той стана голяма филмова звезда, но се виждахме от време на време, разменяме си телефонни номера, приказвахме си. Разбрах,  че брат му Джим е начело на младежка организация, която се занимава с деца, които са израснали на улицата и имат проблеми от ранна възраст. Деца, попаднали в клопката на наркотиците. Фондацията на Марк Уорбърг се стреми да изгради центрове, където да прекарват свободното си време. Места, където работят педагози и психолози. Това е нещо, което ми е много близко.  Аз израснах точно като тези деца и имах много неприятности като по-млад. Бях въвлечен в подобни проблеми. По-късно намерих начин да направя живота си по-добър. Опитвам се да работя с подобни организации, които помагат на деца. За мен е наистина важно да показвам на децата, че има различни начини да бъдеш успешен и да изпиташ еуфория, без да посягаш към наркотиците. Когато написах песента  Different Kind Of Tears, братът на Марк Уолбърг- Джим- ми се обади и ми разказа за техните инициативи в опит да променят живота на деца, които употребяват наркотици. В момента в Америка това е голям проблем.  Организации  като тази, насочват общественото внимание и помагат на много млади хора да разберат, че могат да направят правилния избор и да не ползват наркотици. Проблемът се корени и в твърде либералната политика на медицинския бизнес при изписването на лекарства.  Има хора, които инцидентно са станали зависими от медикаменти. Такива, които , примерно, са влезли в болница за операция и лекарите с лека ръка са им предписали тежки обезболяващи медикаменти.  Искаме да научим децата, че дрогата ще я има винаги, но техен е изборът дали да ползват или не.  Песента е за любов, за болката и горчивото чувство да си сам и изолиран. Тя е адресирана към хората, които са загубили своите деца от тази зависимост.  Решихме да направим ново видео, посветено на този проблем. Знам, че на моменти е твърде силно и откровено, но нещата трябва да се казват директно. Това лято участвах в различни прояви на Фондацията. Свирих и пеех за децата.  Беше много интересно и много емоционално да работя с тях. Вярвам, че има голям смисъл в тези усилия.  Горд съм с това.

Е:  Ти си истинско вдъхновение и положителен пример за тези деца. Проблемът е не само в Америка, той е световен. Имахте доста натоварено музикално лято тази година с Godsmack. По време на вашето участие на Мюзикфест в Пенсилвания, направихте трибют в памет на Честър Бенингтън и Крис Корнел. Това е също много сериозна тема, по която ми се иска да поговорим.  Би ли споделил своите мисли, породени от техната загуба. Какви таланти ни напуснаха само.

С:  Да, разбира се. Честър Бенингтън беше много добър мой приятел, като и  Крис Корнел от  Soundgarden. През последните години все по-често ставаме свидетели на подобни трагедии- загубихме Майкъл Джексън, Принс, много други музиканти.  След това Крис. Беше ми изключително трудно да приема неговата загуба. А съвсем скоро след това ни удари новината, че Честър Бенингтън е посегнал на живота си. Смъртта им ме удари силно на емоционално ниво. Доста хора ми се обадиха да ме попитат как съм, как се чувствам- моят мениджър, хора, с които сме работили в миналото с Godsmack. Те знаеха за приятелството ми с Честър и Крис. Помнеха и тежките времена, през които преминахме с групата около 2000-та година и малко след това. Бяхме на ръба да се разделим, вътре в групата не се разбирахме добре, пиехме много, често се карахме. Тогава се наложи да потърсим помощ и започнахме да работим една дама, която беше специалист по междуличностни проблеми. Тя насочи вниманието ни към това, колко е важно да бъдем сплотени като група, за братството, което ни събира, за нещата, за които трябва да сме благодарни.  Хора, станали свидетели на този период, ми се обаждаха да ме питат дали съм ок и да ми предложат рамо и възможността да споделя с тях, ако имам проблеми.  Добре съм- им казах. Бяхме длъжни да те попитаме след това, което се случи първо с Крис, после и с Честър- ми казваха мои познати. Не съм с подобно настроение, им отвърнах. Не са ми минавали мисли да посегна на живота си, но със сигурност съм много разстроен, защото загубихме страхотни хора и невероятни артисти. Имах вътрешна необходимост да им посветя няколко изпълнения, да ми отдам респект. За съжаление, ние често сме изправени пред вътрешна борба и понякога болката побеждава. Тези хора са намерили своя изход. Може би това за тях е бил най-лесният.  Но и в трагедията ми се иска да видя малко оптимизъм. Те може и да не са с нас физически вече, но ни оставиха възхитителна музика, красиво изкуство, за което ми се иска да продължа да напомням на хората. Поднесохме на публиката на фестивала различни версии на пиано на няколко песни, които са грандиозни и трябва да бъдат запомнени.  Където и да са Крис и Честър сега, те трябва да знаят, че ще ги помним с музиката, която ни оставиха.

Е: Да….Нека сега да поговорим за хубавите неща в живота. Новият албум на Godsmack се очаква да излезе следващата година. Това ще съвпадне с 20-тата годишнина на групата. Албумът ще отвори ли нова глава в историята на Godsmack?

С:  Да, така мисля. Много внимателно обмисляме посоката, която искаме да поемем с новия запис. Какъв звук искаме да постигнем, какъв да е цялостния имидж на групата по време на концертите, как да изглежда продукцията.  Мисля, че настъпи моментът нещата да бъдат малко променени. Имаме 20 успешни години в звукозаписния бизнес,  пътували сме по света и това беше първият етап от нашата музикална кариера.  Първите две десетилетия са зад гърба ни и ние ще продължим да свирим и да ценим музиката, създадена през този период, но имам усещането, че е време да се разгърнем.  Цели две поколения са отраснали от както съществува Godsmack, а нашите фенове от времето, когато започвахме пред 1995-1998, сега са вече 45-50 годишни и самите те имат 15, 16, 18 годишни деца. Тези младежи откриват Godsmack чрез своите родители. Давам си сметка, че има цяла една нова аудитория, която все още не е приобщена към групата. Смятам, че е важно да се съобразяваме с това и да правим промени, за да бъдем актуални и адекватни към съвременността.  Все още сме в период на писане на песни и записи в студиото. След като завърши соловото ми европейско турне, влизаме веднага отново в студиото, за да работим по новия албум. Надяваме се той да излезе април месец през 2018-та година. След това, една от първите ни задачи ще е да се върнем и да предложим новата си музика на Европа. Вероятно ще изчакаме известно време преди да направим американско турне.  Смятаме, че дължим на Европа повече внимание, тъй като дори със старата си музика не сме били при вас достатъчно. Затова ще свирим и класическите си хитове и новите песни.

Е: Кога да очакваме първия сингъл от новия албум?

С: Ако всичко върви по план, надяваме се да излезе през януари. Надяваме се радиостанциите да го завъртят.  Всичко ще бъде и в твоите ръце, Елена!  След това, през април,  ще пуснем албума по магазините и в i tunes , а в края на май или през юни ще тръгнем на турне.

Е:  Ок. Само, моля, запази място за България в предстоящото Godsmack турне.

С: О, боже. Майтапиш ли се! Разбира се!

Е: Кметът на Бостън обяви 6-ти август за Ден на Godsmack.  Как го прие?

С: Изобщо не ми пука.  Хахаха.  Първо си помислих, че може да ми опростят няколко глоби за превишена скорост, но не мисля, че случаят е такъв. Шегувам се. Голяма чест е,че бяхме отличени от управата на града, в който е родена групата Godsmack, мястото, където аз съм роден и отраснал. Приятна е мисълта, че хората ни ценят. Много сме благодарни, че нашите усилия и сериозния труд, който сме положили през годините, получиха признание. Ще се стремим да правим по-приятен живота на хората, като пишем хубава музика.

Е: Обмисляш ли следващия си солов албум? Имаш ли вече някакви идеи?

С:  Хм….Започвам да събирам идеи, но все още нямам нищо готово. Не съм преставал да свиря, да пея и да пиша песни, но знам едно.  Тъй като съм непрекъснато много зает и ми се случват толкова много неща, за мен е опасно да се опитвам да разпределя вниманието си в три различни посоки. Резултатът е, че се стресирам и ставам превъзбуден. За да бъда в най-добра форма и да пиша най-хубавата музика, на която съм способен, се нуждая да си формулирам приоритетите. Трябва да се фокусирам на 100 процента и да завърша започнатото. И след това да пристъпя към следващото нещо. Сега ще спра за минута да мисля за Godsmack, ще се фокусирам върху соловите си концерти. Искам да направим най-хубавото шоу, на което сме способни.  Да накараме публиката да ни запомни. И като свърши турнето, ще се върна отново в режим Godsmack и ще се фокусирам върху създаването на най-великия албум, на който сме способни. След промоционалното турне ще започна да пиша песни за следващия си солов проект. Не знам в каква посока ще тръгна, но имам усещането, че ще бъде с подчертано рок звучене. Няма да е хеви рок като Godsmack, защото не се нуждая от това, но ще бъде по-твърд. Може да се опитам да създам хибрид межу Avalon и по-тежко звучене с по-високо темпо. Бавните песни ще бъдат много малко.

Е: Тази идея много ми допада.  Какво става с  намерението ти да се снимаш отново в киното?

С: Винаги съм готов да обмисля предложения, свързани с участието ми във филм, но докато те се появят, моята концентрация ще бъде върху музиката.  Всъщност, има много хубава идея за български филм на моя приятел Мартин. Работното заглавие на сценария е “Черни досиета”. Прочетох го. Много ми хареса. Търси се финансиране. Ако това се случи, за мен ще бъде изключителна чест да бъда част от екипа, който ще го реализира. Моят приятел е страхотен човек и страхотен режисьор. Мисля, че може да се получи много добре.

Е: Имаш много приятели тук, в България. Искаш ли да се обърнеш към тях с няколко думи?

С:  О, разбира се.  Концертът, който предстои в София, е много специален за мен. Това, което ми се случи в София миналата година беше голяма изненада, беше нещо, което не очаквах- да продам две пълни зали толкова бързо. До голяма степен това е и благодарение на теб, Елена, и на Z-Rock. Искам отново да ти благодаря за подкрепата и за подкрепата ви за мен и Godsmack през всичките тези години. За мен означава много! Винаги можете да разчитате на нас, приятели! Беше прекрасно да дойда в страната ви  и да се запозная с хора, които започнах да възприемам като много добри приятели. Обичам хората в България, обичам вашата култура. Когато за пръв път дойдох, не знаех какво да очаквам, но сега съм наясно колко топли и дружелюбни хора сте вие. Това е страхотно място. Място, където бих искал да прекарам повече време.

Е: Подготви се за един огромен хор от фенове, които ще пеят с вас.  Ние сме добри певци, а и знаем песните ти наизуст.

С:  Това е сигурно. Знам си го.  Нека да ти споделя още нещо, което много ме впечатли. Убеди ме, че става дума за различна публика. София беше сред малкото концерти, на които не видях в залата хора, или поне бяха съвсем малко, които да гледат концерта през мобилните си телефони. В Америка хората сякаш искат да запишат всяка минута от шоуто, за да си го имат за спомен. Но проблемът е, че така пропускат момента.  Докато в София, всеки един човек от публиката бе насочил поглед към сцената и слушаше с цялата си душа и с цялото си внимание нашата музика.  Оценяваше я, наслаждаваше се на всеки момент и я преживяваше. Това означава толкова много за мен, защото музиката е тъкмо за това. Такава беше музиката, когато бях много по-млад. Не можеш да преживееш емоцията от живото изпълнение, ако не си се потопил в нея. Няма по-хубаво усещане от това- светлините да угаснат, бандата да се качи на сцената и музиката да започне.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.