Почина бившият китарист на Motörhead “Fast” Eddie Clarke

Бившият китарист на Motörhead “Fast” Eddie Clarke почина на 67-годишна възраст, обяви бандата на официалната си страница във Facebook. Според съобщението, Clarke в починал спокойно в съня си, по време на престоя си в болница заради пневмония.

Музикантът, чието рождено име е Edward Allan Clarke, се придъединява към Motörhead през 1976. Заедно с барабаниста Phil Taylor и фронтмена Lemmy, той е смятан за част от най-разпознаваемия и популярен състав на Motörhead. Триото издава своя едноименен дебютен албум през 1977 и създава редица хитове, сред които и “Ace of Spades”. Clarke е бил и чест вокалист в парчетата на бандата.

Clarke напуска Motörhead през 1982 и е заменен от китариста на Thin Lizzy Brian Robertson. В последствие Clarke създава рок групата Fastway, заедно с басиста на UFO Pete Way. Заедно записват седем албума и правят турне с AC/DC.

В по-късните години Clarke се събира отново с колегите си в Motörhead. През 2000 се появи на юбилейния им концерт в Брикстън Академи в Лондон. Той се присъедини към Lemmy и през 2014, за да изпълнят “Ace of Spades” по време на концерт в Бирмингам.

Clarke е последният член на “класическия” състав на Motörhead. Phil Taylor почина от чернодробна недостатъчност през ноември 2015, а Lemmy си отиде от рак на следващия месец.