Phil Demmel и Dave McClain напускат Machine Head

Метъл титаните Machine Head обявиха, че предстоящото им турне в САЩ ще бъде последното с настоящия състав на групата: Robb Flynn (китара, вокали), Phil Demmel (китара), Dave McClain (барабани) и Jared MacEachern (бас).

Flynn съобщи новината за плановете на Machine Head в 10-минутно видео, излъчвано на живо във Facebook. В него той разкри, че Demmel е напуснал на 26 септември, следван от McClain, ден по-късно. Според Robb обаче това няма да застраши турнето на Machine Head: “То ще си протече по план. Всички се съгласихме, че ще го превърнем в празник на музиката ни и тази ера в историята на групата.”

Flynn коментира откровено и причините, довели до напускането на Demmel и McClain: “Отдалечихме се, в чисто човешки план. Музикално, също. Държах прекалено здраво юздите на групата и ги задуших. Имам доста трески за дялане”, признава той. “И съм голяма лепка. И тези трески може и да доведоха до успеха, който имаме, но и нараниха хората около мен. Имам много енергия, но и много натрупан гняв и яд. И това отблъсна момчетата от групата.”

Flynn, който е последният останал оригинален член на Machine Head, е категоричен, че не държи карез на бъдещите си бивши колеги: “Моля ви да уважите решението на Рhil и Dave, както го уважавам аз”, каза той. “И искам да подчертая, че съм благодарен и за мен е чест всичко, с което те допринесоха към Machine Head, а то е много. 15 години с Phil, 23 години с Dave.”

Flynn добави, че на този етап няма идея какво ще е бъдещето на групата: “Всички сме малко уплашени. И аз, и те се страхуваме. Но ако ви трябват барабанист или китарист, няма да намерите по-добри от Dave и Phil.”

Самият Flynn заяви, че планира да “се позанимавам малко със самонаблюдение и анализ, както съм правил в миналото. Ходя на терапия от 20 години и очевидно не е достатъчно. Предполагам, че ще трябва да се подготвя за още 20. Това е краят на една ера. Много плаках вчера и все още се чувствам така, сякаш ме е прегазил валяк.”

Flynn по-късно поясни в отделно видеосъощение, че това турне е за сбогуване с настоящия състав, не с групата като цяло.