Легендарният барабанист на Cream, Ginger Baker, почина на 80

Миналата седмица се появи информацията, че барабанистът на Cream, Ginger Baker, е в „критично състояние“ и през изминалия уикенд дойде и тъжната новина – на 6 октомври Baker си е отишъл на 80-годишна възраст. Кратко съобщение на страниците му в социалните мрежи гласи: „С огромна тъга съобщаваме, че Ginger почина спокойно в съня си тази сутрин. Благодарим на всички за хубавите думи през изминалите седмици.“

Ginger Baker имаше поредица проблеми със здравето в изминалите няколко години. Подложи се на сърдечна операция през 2016, страдаше от отоци в краката и стъпалата след падане същата година. Baker беше споделил през 2013, че пушенето му е докарало хронична обструктивна белодробна болест, а дегенеративен остеоартрит му причиняваше хронична болка в гърба.

Baker е роден през 1939 и големият му пробив идва през 1966, когато основава Cream с Jack Bruce и Eric Clapton. Макар и кратко, събирането им е плодотворно – издават четири албума за две години, от които се раждат хитове като „White Room“ и „Sunshine of Your Love“. Съществуването на групата не е дълго, но отражението и влиянието й в музиката е огромно и групата беше въведена в Рок енд Рол Залата на Славата през 1993. През 2006 бандата получи и Grammy за цялостен принос.

След края на Cream, Bruce става част от друга известна супергрупа от 60-те, продължавайки с Eric Clapton, Steve Winwood и Ric Grech в Blind Faith. Заедно издават един албум през 1969, откъдето излиза хита „Can’t Find My Way Home“.

След Blind Faith, Baker основа Ginger Baker’s Air Force и пусна поредица солови албуми. Той се появява също в албуми на Fela Kuti, Hawkwind, Public Images LTD, Masters of Reality и др.

Kofi Baker, син на Ginger и също барабанист, каза: „Оня ден имах чудесно посещение при татко… отдадохме се на спомени и разговори за музика, и той е много щастлив, че поддържам музикалния му завет жив. Връзката ни се възстанови и той беше в абсолютен мир. Благодаря на всички за подкрепата. Обичам баща си и той винаги ще ми липсва.“

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.