Eric Clapton представи неиздаваната досега “Mississippi Blues”… и кавър на коледна песен

Eric Clapton пусна аудиото на неиздавано парче от 1995, записано с Tim Duffy от Willie Brown, “Mississippi Blues”, малко преди да го включи в благотворителен албум в полза на Music Maker Relief Foundation.

На 1 февруари фондацията (учредена през 1994 от Tim и Denise Duffy), която помага на изпълнители на традиционна южняшка музика, които живеят в бедност, ще издаде компилацията Вlue Muse, като част от отбелязването на 25-та си годишнина.

Duffy обяснява, че записът с Clapton е от ноември 1995: “Eric забеляза една 1930 Martin 00-18 в ъгъла. Каза ни, че не е пипал китара от месеци и попита инженера Mark Levinson дали може да я пробва. И когато започна да свири, беше завладяващо и едно от най-магичните преживявания, които са се случвали в живота ми. Хванах моята китара, набързо я настроих на 1/2 стъпка, за да му пасне и започнах да свиря като фон.”

Малко по-късно Eric Clapton направи премиера и на ново музикално видео за кавъра си на празничната класика “White Christmas”, част от наскоро издадената колекция Happy Xmas.

Happy Xmas е първият пълноценен коледен албум на легендата и включва микс от задъжителни за сезона изпълнения – от “Silent Night” и “Away In A Manger”, до по-малко популярни празнични песни и новото оригинално парче “For Love On Christmas Day”.

“Открай време имах идеята, че тези парчета могат да се запишат с по-блусарско звучене и започнах да се чудея как точно да добавя блус елементите между вокалите”, казва Clapton. “Мисля, че се получи и едно от най-разпознаваемите парчета в албума – това, чието звучене се превърна в основата му, е “Have Yourself A Merry Little Christmas”.”

Clapton е съпродуцент на Happy Xmas, заедно със Simon Climie; негова е и илюстрацията на дядо Коледа на обложката.