Елена Розберг: Постарах се да “преведа” Sully, говорейки на неговия език

С допълнителна глава, написана специално за родното издание, излиза автобиографията на Sully Erna на български език. От издателство CIELA избират преводът да е от радиоводещата на Z-Rock Елена Розберг и това не е случайно. “Моят скрит герой” – така Sully нарича очарователната журналистка, като добавя, че двамата са свързани освен от професионално и от лично приятелство. Култовият музикант не крие, че благодарение на нея соловите му концерти се случват и имат такъв голям успех в Източна Европа.

Тяхното приятелство започва малко след излизането на първия солов албум на Sully Erna, когато Елена, като заклет меломан, открива българско име сред музикантите. “Веднага издирих виолончелистката Ирина Чиркова, живееща в САЩ, което не беше никак лесно във времената на все още неразвити социални мрежи. Тя ме свърза със Sully и така направих първото му интервю въобще за България.” Следват трите солови концерта на Ерна пред българска публика, преминали при феноменален успех, преди това- вълнуващият концерт на Godsmack в Бургас и предстоящия гиг в София на 30-ти март догодина, както и мемоарите на фронтмена на номинираната за Grammy американска банда.

“Читателите ще се смеят и плачат едновременно”, споделя Елена Розберг. “Между страниците на “Пътищата, които избираме” Sully показва 100% от своята страстна италианска натура – без да крие нищо, без да спестява скандални подробности, които много звезди биха премълчали.” Розберг добавя, че читателите ще открият изцяло личната история на музиканта, споделена до болка от първо лице, но едновременно с това ще се забавляват с хулиганския му чар и недвусмислен изказ: “Постарах се да “преведа” Sully, говорейки на неговия език, който на места е доста пиперлив. Така например ми се наложи в един пасаж да намеря пет синонима на една и съща дума, без да съм вулгарна на български език, но едновременно с това- без да бягам от идеята на автора.”

Как музиката спасява живота на Sully Erna, коя е любовта на живота му и къде е родена мултиплатинената група Godsmack прочетете в “Пътищата, които избираме” преди концерта през март 2019.