Български илюстратор с проект за Metallica

Страната ни може да се похвали с първия български авторски проект, осъществен за една от най-големите групи в света – Metallica.

Илюстраторът Дидо Пешев е първият българин, поканен да рисува официален постер за групата от създаването й през 1981 досега. Постерът ще бъде част от актуалното турне на Metallica – WorldWired Tour, което продължава вече три години.

С Дидо Пешев се свързва мениджмънтът на Metallica през септември 2018, когато илюстраторът има вече осъществени проекти за големи имена като Marilyn Manson, Gojira, Mastodon, Ghost, The Melvins, Napalm Death, Swans и други.

Постерът на Дидо е рисуван за концерта на Metallica във Варшава на 21 август 2019, когато е и световната му премиера. Основен символ в илюстрацията е крилат хусар (през 17-ти век полските крилати хусари достигат своя разцвет, а в историята са познати като една от най-добрите кавалерии на всички времена.)

В постерите си Дидо Пешев пресъздава своето виждане за текстовете и философията на групите. Всички негови творби досега са рисувани ръчно, а след това отпечатани чрез традиционна ситопечатна техника. Те са високо оценявани, поради сложността и специфичността на изработката си. Лимираното им тиражиране, покачването на стойността им с времето и личното отношение на групата към тях, правят ситопечатния плакат неповторим.

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.