6 юни – ден на Slayer в ефира на Z-Rock!

Съществуват по-тежки банди и такива с още по-брутални текстове, но има нещо уникално в Slayer, което винаги е палело феновете по особен начин. Концертите им се смятат за посвещаване в правата музика и задължителна спирка за всеки метъл фен. И може би най-вълнуващия аспект в историята на групата – усещането за общност между феновете, които нямат нужда от друго, освен от бойния вик „Slayееееееer“, за да се разпознаят.

Повече от ясно е, че в Рок радиото на България – където този вик е кънтял неведнъж – усещаме същото и нямаше как това чувство да не кулминира на Международния ден на Slayer, 6 юни. Целият ден ефирът ни ще бъде подчинен на бруталната, сурова музикална сила на легендарната група, която тази година официално обяви финалното си турне. Всеки час ще бъде белязан с творбите на траш титаните – не с тъга, а като напомняне, че с или без турнета, тази музика ще кънти винаги там, където истинската музика е у дома си.

Пътят им никога не е бил лесен. От формирането си в Лос Анджелис през 1981, момчетата печелят четири златни албума и две награди Грами практически без помощта на MTV и с много малко подкрепа от радиата. Три от албумите им попадат в Топ 10 на Най-великите метъл албуми на всички времена на сп. Rolling Stone, като знаковият Reign in Blood (1986) е на №6. Влиянието им далеч надминава собствения им стил – Tori Amos е изпълнявала техни кавъри, Public Enemy и Lil Jon са използвали семпли от музиката им, Beastie Boys са ги включвали като гост-изпълнители, препратка към тях правеше всяка седмица ТВ шоуто „Californication“, песните им са били включвани във всичко – от филми на ужасите, до хитови поредици на HBO.

Не е изненадващо, защото Slayer винаги са се стремили да са най-екстремни във всичко. Почти всичките им колеги, включително останалите трима от легендарната четворка – Metallica, Megadeth и Anthrax, позволяват на звука си с времето да стане по-умерен, и дори имат по някоя балада. Не и Slayer. Tехни са най-бързите китарни части, най-мрачните мелодии, най-страховитите текстове. Reign in Blood е толкова бърз и бесен, че когато излиза оригинално на касетка, целият албум се побира на страна А. Също и на страна Б.

Slayer винаги са били група, която обичаш, мразиш, или просто се научаваш да живееш с тях, но никога, никого не са оставили безразличен.

Студийните им албуми променят начина, по който се записва метъл – в Reign in Blood продуцентът Rick Rubin маха реверб ефекта от китарите им и надува барабаните, а live албумите им носят обещанието им за абсолютна автентичност: “За разлика от повечето албуми, записвани на живо, тук Slayer звучат абсолютно LIVE. Няма никакво добавяне или дублиране на записите”.

Slayer звучат все така здраво, но през годините минаха през доста изпитания. Китаристът Jeff Hanneman, автор на много от най-любимите песни на групата, спря да пътува по турнета през 2011, след като получи некротизиращ фасциит и си отиде от цироза две години по-късно. На път го заместваше китаристът на Exodus Gary Holt, който после остана за постоянно. Основателят и барабанист на групата Dave Lombardo напусна групата след финансови спорове през 2013; Paul Bostaph, който го замести и през 1992, отново зае мястото му. През всички превратности, решителността на Araya и King държеше групата заедно и на педал.

Четири десетилетя по-късно момчетата решиха да сложат край. И, разбира се, ще го направят отведнъж, със замах, вместо да избледняват на сцената ден след ден, докато не остане нищо. За радост на всички български фенове, една от датите от турнето ще се случи у нас11 юли 2019, в парка на летище София.

Преди това обаче ние ще напълним ефира с музиката им утре, 6 юни. И не забравяйте – SLAYEEEEEEEEEER!

  • Регистрация
Устойчивост на паролата Very Weak
Забравена парола? Моля, въведете потребителско име или имейл. Ще получите линк за създаване на нова парола.
Ние не споделяме личните ви данни с никого.